Focaccia so šalotkou a sezamom – recept

PrílohySnacky a predjedláVegánske recepty

Tento chutný pokrm obsahuje šalotku vmiešanú do cesta aj uloženú na vrchu. Opečený sezamový olej, mleté biele korenie a sezamové semienka dotvárajú chuť, takže každé sústo je skutočným pôžitkom.

Suroviny

  • 4 šálky univerzálnej múky
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 a 1/4 šálky vlažnej vody
  • 12 ks šalotky (biele a svetlozelené časti nakrájané na kúsky, tmavozelené pozdĺžne rozštvrtené a nakrájané)
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice opečeného sezamového oleja
  • 1/4 lyžičky hrubo mletého bieleho korenia
  • 3 lyžice sezamových semienok
  • 1 lyžička vločkovej soli

Postup

  1. Vo veľkej miske vymiešajte múku, droždie, soľ a cukor.
  2. Vmiešajte vodu a nasekanú cibuľku, kým sa nevytvorí cesto.
  3. Oškrabte okraje misy, aby sa cesto neprilepilo na steny. Misku pevne prikryte fóliou. Nechajte v chladničke najmenej 12 hodín a najviac 24 hodín (cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem).
  4. Približne 2 a pol až 4 hodiny pred pečením nalejte 1/3 šálky oleja do kovovej formy s rozmermi 23× 33 cm. Nakloňte, aby ste pokryli dno a boky formy.
  5. Pomocou tuhej gumovej stierky alebo škrabky na misu vytiahnite okraje cesta tak, aby sa stretli so stredom (tým sa cesto pripraví na druhé kysnutie a sformuje do hmoty).
  6. Cesto preklopíme na vymastený plech a končekmi prstov mierne zaborenými do cesta ho jemne rozprestrieme, aby pokrylo čo najväčšiu časť plechu (cesto bude pružné a rozťahujúce). Cesto možno aj nadvihnúť, pokrčiť a roztiahnuť; nevadí, ak úplne nezaplní rohy plechu.
  7. Plech s cestom pevne prikryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým sa objem trochu nezdvojnásobí, 2 až 3 hodiny.
  8. Umiestnite mriežku na najnižšiu priečku v rúre a zohrejte ju na 250 °C.
  9. Odkryte cesto a špičky prstov potrite olejom. Rýchlo urobte do cesta jamky tak, že rozprestreté končeky prstov vložíte rovno dole cez cesto na dno plechu a vytiahnete späť nahor.
  10. Do povrchu cesta jemne vložte pripravené šalotky, reznými stranami nahor.
  11. Pokvapkajte opečeným sezamovým olejom, potom posypte bielym korením, sezamovými semienkami a vločkovou soľou.
  12. Pečte, kým focaccia nie je zlatohnedá, 25 až 30 minút.
  13. Nechajte 5 minút vychladnúť, potom pomocou špachtlí preložte na mriežku.
  14. Pred podávaním nechajte vychladnúť aspoň 5 minút.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang