
Ďalším chutným pokrmom, ktorý môžeme pripraviť z kapusty, sú kapustové karbonátky. Sú zdravé, chutné, rozplývajú sa na jazyku a dokonale vás zasýtia. Kapustové guľky môžeme použiť na najrôznejšie spôsoby, pripraviť ich s rôznymi prílohami alebo ich použiť do vegetariánskych hamburgerov.
Obsah článku
Kapustové guľky sú skvelou alternatívou k tradičným mäsovým guľkám. Sú tiež oveľa zdravšie, ľahšie a ich chuť si môžeme prispôsobiť korením a koreninami.
Ukážeme, ako pripraviť guľky s kapustou na niekoľko rôznych spôsobov. Guľky z kapusty chutia napríklad so zemiakmi alebo šalátom.

Kapustové guľky – recept
Tieto kapustové guľky sú tak šťavnaté a chutné. Sú naozaj jednoduché na prípravu, ideálne na obed, večeru alebo aj ako príloha.
Tieto guľky môžeme vyprážať alebo piecť. Môžeme ich podávať s obľúbenou omáčkou a vychutnať si dokonalé jedlo.
Kapustové guľky – ingrediencie 350 g kapusty 1/2 cibule Voda na varenie 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 2 rozdrvené strúčiky cesnaku 250 g mletého hovädzieho mäsa 1 vajce 2 lyžice majonézy Soľ podľa chuti Čierne korenie podľa chuti 50 g (6 polievkových lyžíc) múky 1/2 lyžičky sódy bikarbóny Na omáčku 3 lyžice majonézy 3 lyžice chilli omáčky 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate |
Kapustové guľky – postup
- Rúru si predhrejme na 200 °C.
- Kapustu a cibuľu nakrájajme nadrobno. Vložíme ich do veľkej misy, zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút odstáť.
- Potom ich scedíme a vrátime späť do misy.
- Pridajme nasekanú petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, mleté hovädzie mäso, vajcia, majonézu, soľ, korenie, sódu bikarbónu a múku.
- Všetko dôkladne premiešajme, kým sa suroviny nespoja do kompaktnej hmoty.
- Z cesta vytvarujme guľky a placky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme 25–30 minút dozlatista.
- Medzitým si pripravme omáčku: v malej miske vyšľahajme majonézu, chilli a nasekanú petržlenovú vňať.
- Guľky podávajme teplé alebo studené – podľa chuti.
Kapustové guľky bez mäsa a kari omáčkou – recept
Upečte si doma chutné kapustové guľky bez mäsa.
Kapustové guľky bez mäsa – ingrediencie 4 šálky kapusty, jemne rozdrvenej 2 lyžice kokosového oleja 1 malá cibuľa, nadrobno nakrájaná 3 strúčiky cesnaku, mleté 1/2 lyžičky mletej rasce 1/2 lyžičky koriandra 1/2 šálky cícerovej múky alebo bezlepkovej hladkej múky 1/4 šálky vody (nepovinné) 1 lyžička soli Na omáčku 1 lyžica kokosového oleja 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno 2 strúčiky cesnaku, mleté 1 lyžička mletého zázvoru 1 stredne veľká paradajka, nakrájaná 2 lyžičky kari korenia 1/2 lyžičky mletej papriky 1 šálka kokosového mlieka 1 šálka vody 1/4 lyžičky kajenského korenia 1 lyžička soli alebo podľa chuti 1/4 šálky kešu plus 1/2 šálky vody alebo cícerovej múky, ak neobsahuje orechy 2 lyžice nasekaného koriandra na ozdobu |
Vynikajúce kapustové guľky bez mäsa – postup
- Kapustu vložme do kuchynského robota a rozmixujme ju na jemno. Rozdrvenú kapustu preložíme do misy a odložíme bokom.
- Rúru si predhrejme na 200 °C. Plech na pečenie zľahka vymastíme a takisto ho odložíme bokom.
- Na panvici rozohrejme olej na strednom ohni, pridajme cibuľu a cesnak a restujme, kým cibuľa nezmäkne. Primiešajme koriander, rascu a varme ešte asi minútu.
- Pridajme kapustu a za stáleho miešania ju varme asi 5 minút, alebo kým nezmäkne. Osoľme podľa chuti.
- Kapustu preložíme späť do misy a necháme ju trochu vychladnúť. Potom primiešame cícerovú múku a dobre premiešame, aby sme vytvorili kompaktné cesto.
- Ak cesto nedrží pohromade, môžeme pridať trochu vody.
- Z kapustového cesta vytvarujme rovnako veľké guľky. Poukladáme ich na pripravený plech a pečieme 25–30 minút, pričom ich po 15 minútach otočíme.
- Medzitým si pripravme omáčku: vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejme olej alebo vodu, pridajme cibuľu a varme asi 4 minúty, kým nezmäkne. Pridajme cesnak a zázvor a varme ešte minútu.
- Primiešajme paradajky a varme ďalšie 2 minúty. Pridajme kari korenie, papriku a (ak neobsahuje orechy, aj 1/4 šálky cícerovej múky) a za stáleho miešania varme asi minútu.
- Pridajme kokosové mlieko, vodu, kajenské korenie a soľ podľa chuti. Hrniec prikryjme a privedieme do varu.
- Znížme teplotu a varme asi 10 minút. Medzitým rozmixujme kešu oriešky s vodou na hladkú zmes.
- Kešu zmes primiešame do kari omáčky a premiešame. Varíme, kým omáčka nezhustne.
- Odstavme z ohňa, pridajme upečené kapustové guľky a všetko jemne premiešajme.
- Na záver ozdobme lístkami koriandra a môžeme podávať.

Kapustové guľky v rúre – recept
Kapustové guľky môžeme pripraviť aj v rúre. Ku kapustovým guľkám v rúre možno podávať zemiaky, ryžu alebo zeleninovú zmes.
Kapustové guľky v rúre – ingrediencie 1/2 hlavy kapusty 2 malé cibule 1 veľká mrkva 1 lyžička soli 1/2 lyžičky kari korenia 1 lyžička mletého koriandra po 1/2 lyžičky kurkumy, rasce, sušenej petržlenovej vňate a papriky po 1/4 lyžičky cesnakového prášku a mletého zázvoru 1/4 lyžičky mletého korenia 1/8 – 1/4 lyžičky kajenského korenia 1 a 1/2 šálky cícerovej múky 1/2 šálky vody podľa potreby Olej na vyprážanie |
Kapustové guľky v rúre – postup
- Kapustu, cibuľu a mrkvu si nastrúhajme najemno. Môžeme to urobiť v kuchynskom robote, alebo ručne nožom a strúhadlom, ak ho nemáme.
- Všetko vložme do veľkej misy a posypme soľou.
- Masírujme zeleninu rukami minútu alebo dve, aby sa lepšie obalila v soli.
- Potom ju odložme na 5 až 10 minút, aby si oddýchla a zmäkla.
- Kým čakáme, odmerajme si všetky koreniny a zmiešajme ich v malej miske.
- Koreninovú zmes pridajme k zelenine a premiešajme ju rukami alebo drevenou lyžicou.
- Cícerovú múku preosejme a postupne ju pridávajme ku kapustovej zmesi, pričom premiešavame drevenou lyžicou.
- Našim cieľom je vytvoriť takmer cestovitú zmes. Najlepšie sa nám to podarí rukami, aby sme sa uistili, že je zelenina dôkladne obalená.
- Na začiatku pridajme niekoľko lyžíc vody a premiešajme. Chceme, aby sa zmes spojila do malých guľôčok veľkosti vlašského orecha. Ak sa nám zdá príliš suchá, pridajme vodu po troškách.
- Keď máme cesto na guľky hotové, predhrejme rúru na 170 °C.
- Hotové guľky rozložme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečme ich 15 minút v strede rúry.
- Potom ich presuňme na hornú mriežku a znížme teplotu na 160 °C, pečme ďalších 10 minút.
- Vyberme z rúry a podávajme – najlepšie čerstvé a teplé.
Guľky s kapustou – recept
Chutia úplne vynikajúco a určite nimi človek pohostí aj stravníkov, ktorí bežne vegetariánske jedlá neobľubujú. A určite im zachutia aj karfiolové placky.
Guľky s kapustou – ingrediencie 1 cibuľa 1 mrkva (nastrúhaná) 2 lyžice oleja na varenie 1/2 hlávky kapusty (stredne veľkej) Soľ 600 g mletého sójového mäsa Čierne korenie Koriander 2 strúčiky cesnaku Na omáčku 2 lyžice oleja na varenie 1 cibuľa 1 mrkva (nastrúhaná) 2 paradajky (nastrúhané) Soľ Čierne korenie 1 lyžička cukru 6 lyžíc kyslej smotany |
Guľky s kapustou – postup
- Nakrájajme cibuľu a nastrúhajme mrkvu. Polovicu kapusty nakrájajme na tenké plátky a pripravme si ju na varenie.
- Rozpáľme panvicu a pridajme olej na varenie. Orestujme cibuľu a mrkvu a keď cibuľa zmäkne, pridajme kapustu.
- Dusíme všetko na miernom ohni približne 15 minút. Osolíme a dôkladne premiešame. Po uvarení zmes preložíme do misy.
- Pridajme sójové mäso a ochuťme ho soľou, korením, koriandrom a roztlačeným cesnakom. Všetko dobre premiešajme.
- Zo zmesi vytvorme oválne guľky a odložme ich bokom.
- Guľky opekajme na panvici, kým nie sú z každej strany zlatohnedé. Potom ich opäť odložíme bokom.
- Teraz si pripravme omáčku. Nakrájajme cibuľu, nastrúhajme mrkvu a orestujme ich na panvici. Medzitým si môžeme nastrúhať paradajky.
- Paradajky pridajme k cibuli a mrkve na panvici a varme, kým sa neuvaria.
- Dochuťme omáčku soľou, korením a trochou cukru. Keď je omáčka hotová, pridajme 6 lyžíc kyslej smotany a varme, kým nezhustne.
- Zapekaciu misu vymastime olejom a vložme do nej pripravené zeleninové guľky.
- Guľky polejme smotanovou omáčkou a pečme ich v rúre 35 minút pri teplote 190 °C.
- Na záver posypme jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou a pochutnajme si.
Ako prílohu k týmto vynikajúcim kapustovým guľkám môžeme vyskúšať aj paradajkovú omáčku, ktorá dodá guľkam sviežu paradajkovú príchuť.

Babičkine kapustové guľky – recept
Zaspomínajme si na pohodové detstvo a pripravte si doma tieto skvelé babičkine kapustové guľky, no vo vegetariánskej verzii.
Babičkine kapustové guľky – ingrediencie 1 hlávka kapusty 4 vajcia 1 balenie údeného tofu Soľ, korenie, korenie podľa chuti 4 vajcia 1 strúčik cesnaku, rozdrvený Múka, strúhanka 1 cibuľa |
Babičkine kapustové guľky – postup
- Kapustu najprv uvarme, nakrájajme ju na menšie kúsky a následne ju rozmixujme v mixéri.
- Mletú kapustu vložme do veľkej misy, pridajme 3 vajcia, nakrájané tofu, soľ, korenie a obľúbené koreniny. Všetko dobre premiešajme.
- Nakrájajme cibuľu a spolu s prelisovaným cesnakom ju primiešajme k zmesi.
- Zmes opäť premiešajme a postupne do nej pridávajme múku a strúhanku, kým nezískame konzistenciu vhodnú na tvarovanie guľôčok.
- Zo zmesi vytvorme guľky a opečme ich na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
TIP: Ak ostane kapusta nazvyš, pripravíme z nej jednoduché kapustové fliačky.
Publikované: 02. 04. 2023, Aktualizované: 20. 06. 2025