Kapustové guľky – bez mäsa – recepty

Hlavné jedláOmáčkyPre začiatočníkovVegánske recepty

Ďalším chutným pokrmom, ktorý môžeme pripraviť z kapusty, sú kapustové karbonátky. Sú zdravé, chutné, rozplývajú sa na jazyku a dokonale vás zasýtia. Kapustové guľky môžeme použiť na najrôznejšie spôsoby, pripraviť ich s rôznymi prílohami alebo ich použiť do vegetariánskych hamburgerov.


Obsah článku


Kapustové guľky sú skvelou alternatívou k tradičným mäsovým guľkám. Sú tiež oveľa zdravšie, ľahšie a ich chuť si môžeme prispôsobiť korením a koreninami.

Ukážeme, ako pripraviť guľky s kapustou na niekoľko rôznych spôsobov. Guľky z kapusty chutia napríklad so zemiakmi alebo šalátom.

Kapustove karbanatky
Kapustu môžete podávať ku kapustovým guľkám.

Kapustové guľky – recept

Tieto kapustové guľky sú tak šťavnaté a chutné. Sú naozaj jednoduché na prípravu, ideálne na obed, večeru alebo aj ako príloha.

Tieto guľky môžeme vyprážať alebo piecť. Môžeme ich podávať s obľúbenou omáčkou a vychutnať si dokonalé jedlo.

Kapustové guľky – ingrediencie
350 g kapusty
1/2 cibule
Voda na varenie
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
2 rozdrvené strúčiky cesnaku
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 vajce
2 lyžice majonézy
Soľ podľa chuti
Čierne korenie podľa chuti
50 g (6 polievkových lyžíc) múky
1/2 lyžičky sódy bikarbóny

Na omáčku
3 lyžice majonézy
3 lyžice chilli omáčky
1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate

Kapustové guľky – postup

  1. Rúru si predhrejme na 200 °C.
  2. Kapustu a cibuľu nakrájajme nadrobno. Vložíme ich do veľkej misy, zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút odstáť.
  3. Potom ich scedíme a vrátime späť do misy.
  4. Pridajme nasekanú petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, mleté hovädzie mäso, vajcia, majonézu, soľ, korenie, sódu bikarbónu a múku.
  5. Všetko dôkladne premiešajme, kým sa suroviny nespoja do kompaktnej hmoty.
  6. Z cesta vytvarujme guľky a placky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečieme 25–30 minút dozlatista.
  8. Medzitým si pripravme omáčku: v malej miske vyšľahajme majonézu, chilli a nasekanú petržlenovú vňať.
  9. Guľky podávajme teplé alebo studené – podľa chuti.

Kapustové guľky bez mäsa a kari omáčkou – recept

Upečte si doma chutné kapustové guľky bez mäsa.

Kapustové guľky bez mäsa – ingrediencie
4 šálky kapusty, jemne rozdrvenej
2 lyžice kokosového oleja
1 malá cibuľa, nadrobno nakrájaná
3 strúčiky cesnaku, mleté
1/2 lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky koriandra
1/2 šálky cícerovej múky alebo bezlepkovej hladkej múky
1/4 šálky vody (nepovinné)
1 lyžička soli

Na omáčku
1 lyžica kokosového oleja
1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, mleté
1 lyžička mletého zázvoru
1 stredne veľká paradajka, nakrájaná
2 lyžičky kari korenia
1/2 lyžičky mletej papriky
1 šálka kokosového mlieka
1 šálka vody
1/4 lyžičky kajenského korenia
1 lyžička soli alebo podľa chuti
1/4 šálky kešu plus 1/2 šálky vody alebo cícerovej múky, ak neobsahuje orechy
2 lyžice nasekaného koriandra na ozdobu

Vynikajúce kapustové guľky bez mäsa – postup

  1. Kapustu vložme do kuchynského robota a rozmixujme ju na jemno. Rozdrvenú kapustu preložíme do misy a odložíme bokom.
  2. Rúru si predhrejme na 200 °C. Plech na pečenie zľahka vymastíme a takisto ho odložíme bokom.
  3. Na panvici rozohrejme olej na strednom ohni, pridajme cibuľu a cesnak a restujme, kým cibuľa nezmäkne. Primiešajme koriander, rascu a varme ešte asi minútu.
  4. Pridajme kapustu a za stáleho miešania ju varme asi 5 minút, alebo kým nezmäkne. Osoľme podľa chuti.
  5. Kapustu preložíme späť do misy a necháme ju trochu vychladnúť. Potom primiešame cícerovú múku a dobre premiešame, aby sme vytvorili kompaktné cesto.
  6. Ak cesto nedrží pohromade, môžeme pridať trochu vody.
  7. Z kapustového cesta vytvarujme rovnako veľké guľky. Poukladáme ich na pripravený plech a pečieme 25–30 minút, pričom ich po 15 minútach otočíme.
  8. Medzitým si pripravme omáčku: vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejme olej alebo vodu, pridajme cibuľu a varme asi 4 minúty, kým nezmäkne. Pridajme cesnak a zázvor a varme ešte minútu.
  9. Primiešajme paradajky a varme ďalšie 2 minúty. Pridajme kari korenie, papriku a (ak neobsahuje orechy, aj 1/4 šálky cícerovej múky) a za stáleho miešania varme asi minútu.
  10. Pridajme kokosové mlieko, vodu, kajenské korenie a soľ podľa chuti. Hrniec prikryjme a privedieme do varu.
  11. Znížme teplotu a varme asi 10 minút. Medzitým rozmixujme kešu oriešky s vodou na hladkú zmes.
  12. Kešu zmes primiešame do kari omáčky a premiešame. Varíme, kým omáčka nezhustne.
  13. Odstavme z ohňa, pridajme upečené kapustové guľky a všetko jemne premiešajme.
  14. Na záver ozdobme lístkami koriandra a môžeme podávať.
Kapustove karbanatky
Kapustové guľky bez mäsa sa dajú pripraviť aj v rúre.

Kapustové guľky v rúre – recept

Kapustové guľky môžeme pripraviť aj v rúre. Ku kapustovým guľkám v rúre možno podávať zemiaky, ryžu alebo zeleninovú zmes.

Kapustové guľky v rúre – ingrediencie
1/2 hlavy kapusty
2 malé cibule
1 veľká mrkva
1 lyžička soli
1/2 lyžičky kari korenia
1 lyžička mletého koriandra
po 1/2 lyžičky kurkumy, rasce, sušenej petržlenovej vňate a papriky
po 1/4 lyžičky cesnakového prášku a mletého zázvoru
1/4 lyžičky mletého korenia
1/8 – 1/4 lyžičky kajenského korenia
1 a 1/2 šálky cícerovej múky
1/2 šálky vody podľa potreby
Olej na vyprážanie

Kapustové guľky v rúre – postup

  1. Kapustu, cibuľu a mrkvu si nastrúhajme najemno. Môžeme to urobiť v kuchynskom robote, alebo ručne nožom a strúhadlom, ak ho nemáme.
  2. Všetko vložme do veľkej misy a posypme soľou.
  3. Masírujme zeleninu rukami minútu alebo dve, aby sa lepšie obalila v soli.
  4. Potom ju odložme na 5 až 10 minút, aby si oddýchla a zmäkla.
  5. Kým čakáme, odmerajme si všetky koreniny a zmiešajme ich v malej miske.
  6. Koreninovú zmes pridajme k zelenine a premiešajme ju rukami alebo drevenou lyžicou.
  7. Cícerovú múku preosejme a postupne ju pridávajme ku kapustovej zmesi, pričom premiešavame drevenou lyžicou.
  8. Našim cieľom je vytvoriť takmer cestovitú zmes. Najlepšie sa nám to podarí rukami, aby sme sa uistili, že je zelenina dôkladne obalená.
  9. Na začiatku pridajme niekoľko lyžíc vody a premiešajme. Chceme, aby sa zmes spojila do malých guľôčok veľkosti vlašského orecha. Ak sa nám zdá príliš suchá, pridajme vodu po troškách.
  10. Keď máme cesto na guľky hotové, predhrejme rúru na 170 °C.
  11. Hotové guľky rozložme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečme ich 15 minút v strede rúry.
  12. Potom ich presuňme na hornú mriežku a znížme teplotu na 160 °C, pečme ďalších 10 minút.
  13. Vyberme z rúry a podávajme – najlepšie čerstvé a teplé.

Guľky s kapustou – recept

Chutia úplne vynikajúco a určite nimi človek pohostí aj stravníkov, ktorí bežne vegetariánske jedlá neobľubujú. A určite im zachutia aj karfiolové placky.

Guľky s kapustou – ingrediencie
1 cibuľa
1 mrkva (nastrúhaná)
2 lyžice oleja na varenie
1/2 hlávky kapusty (stredne veľkej)
Soľ
600 g mletého sójového mäsa
Čierne korenie
Koriander
2 strúčiky cesnaku

Na omáčku
2 lyžice oleja na varenie
1 cibuľa
1 mrkva (nastrúhaná)
2 paradajky (nastrúhané)
Soľ
Čierne korenie
1 lyžička cukru
6 lyžíc kyslej smotany

Guľky s kapustou – postup

  1. Nakrájajme cibuľu a nastrúhajme mrkvu. Polovicu kapusty nakrájajme na tenké plátky a pripravme si ju na varenie.
  2. Rozpáľme panvicu a pridajme olej na varenie. Orestujme cibuľu a mrkvu a keď cibuľa zmäkne, pridajme kapustu.
  3. Dusíme všetko na miernom ohni približne 15 minút. Osolíme a dôkladne premiešame. Po uvarení zmes preložíme do misy.
  4. Pridajme sójové mäso a ochuťme ho soľou, korením, koriandrom a roztlačeným cesnakom. Všetko dobre premiešajme.
  5. Zo zmesi vytvorme oválne guľky a odložme ich bokom.
  6. Guľky opekajme na panvici, kým nie sú z každej strany zlatohnedé. Potom ich opäť odložíme bokom.
  7. Teraz si pripravme omáčku. Nakrájajme cibuľu, nastrúhajme mrkvu a orestujme ich na panvici. Medzitým si môžeme nastrúhať paradajky.
  8. Paradajky pridajme k cibuli a mrkve na panvici a varme, kým sa neuvaria.
  9. Dochuťme omáčku soľou, korením a trochou cukru. Keď je omáčka hotová, pridajme 6 lyžíc kyslej smotany a varme, kým nezhustne.
  10. Zapekaciu misu vymastime olejom a vložme do nej pripravené zeleninové guľky.
  11. Guľky polejme smotanovou omáčkou a pečme ich v rúre 35 minút pri teplote 190 °C.
  12. Na záver posypme jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou a pochutnajme si.

Ako prílohu k týmto vynikajúcim kapustovým guľkám môžeme vyskúšať aj paradajkovú omáčku, ktorá dodá guľkam sviežu paradajkovú príchuť.

Kapustove karbanatky
Kapustové guľky chutia výborne s omáčkou.

Babičkine kapustové guľky – recept

Zaspomínajme si na pohodové detstvo a pripravte si doma tieto skvelé babičkine kapustové guľky, no vo vegetariánskej verzii.

Babičkine kapustové guľky – ingrediencie
1 hlávka kapusty
4 vajcia
1 balenie údeného tofu
Soľ, korenie, korenie podľa chuti
4 vajcia
1 strúčik cesnaku, rozdrvený
Múka, strúhanka
1 cibuľa

Babičkine kapustové guľky – postup

  1. Kapustu najprv uvarme, nakrájajme ju na menšie kúsky a následne ju rozmixujme v mixéri.
  2. Mletú kapustu vložme do veľkej misy, pridajme 3 vajcia, nakrájané tofu, soľ, korenie a obľúbené koreniny. Všetko dobre premiešajme.
  3. Nakrájajme cibuľu a spolu s prelisovaným cesnakom ju primiešajme k zmesi.
  4. Zmes opäť premiešajme a postupne do nej pridávajme múku a strúhanku, kým nezískame konzistenciu vhodnú na tvarovanie guľôčok.
  5. Zo zmesi vytvorme guľky a opečme ich na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

TIP: Ak ostane kapusta nazvyš, pripravíme z nej jednoduché kapustové fliačky.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang