Ako optimálne skladovať ovocie a zeleninu

Magazín

V súčasnosti, keď dbáme na zdravý životný štýl a dbáme na ochranu našej planéty, je dôležité vedieť, ako správne skladovať ovocie a zeleninu. Tento proces je skutočným umením, ktoré nám umožňuje čo najlepšie využiť to, čo nám ponúka príroda, a zároveň uchovávať čerstvosť, chuť a výživové hodnoty produktov. Či už ide o bioprodukty z lokálneho trhu alebo o sezónne plody z vlastnej záhrady, kľúčom k ich dlhodobej čerstvosti je ich správne uloženie.

Tipy na skladovanie ovocia a zeleniny

Správne podmienky pre skladovanie môžu výrazne predĺžiť čerstvosť a zachovať nutričné hodnoty potravín. Základom je udržanie ideálnej teploty a vlhkosti

Väčšina ovocia a zeleniny preferuje chladné a tmavé prostredie. Napríklad jablká a hrušky potrebujú chladnejšie podmienky, kým brambory a cibule sa najlepšie cítia v tmavých a suchých priestoroch.

Pri skladovaní väčších množstiev jabĺk, zemiakov, mrkvy, zeleru a podobne odporúčame používať špeciálne bedničky na ovocie a zeleninu. Tieto prepravky umožňujú cirkuláciu vzduchu, čo je dôležité pre predĺženie trvanlivosti. Dbajte na to, aby boli nádoby vždy čisté a suché. Pravidelne kontrolujte svoje zásoby a vyhadzujte pokazené alebo plesnivé kusy. Rôzne sady nádob a iné kuchynské pomôcky je možné zakúpiť napr. na Temu.

Skladovanie rôznych druhov ovocia a zeleniny

Každý druh ovocia a zeleniny vyžaduje špecifické podmienky skladovania. Dbajte aj na bioprodukty. Bioprodukty sa môžu kvôli absencii konzervantov kazit rýchlejšie, preto ich skladujte oddelene v samostatných bedničkách alebo prepravkách a pravidelne kontrolujte ich stav.

Ako skladovať zemiakov – Zemiaky sa najlepšie skladujú v chladnom, tmavom a dobre vetranom prostredí pri teplote medzi 7 až 10 stupňami Celzia. V domácom prostredí zemiaky skladujte v priedušných obaloch, ako sú sieťové vrecká alebo papierové tašky, aby sa udržala cirkulácia vzduchu a zabránilo sa akumulácii vlhkosti. Priame slnečné svetlo alebo umelé osvetlenie môže spôsobiť zelenanie zemiakov, čo vedie k tvorbe solanínu, ktorý je pre ľudí toxický.

Ako skladovať koreňovú zeleninu – Koreňová zelenina sa najlepšie uchováva v chladnom prostredí pri teplote okolo 0 až 4 stupňov Celzia. Koreňová zelenina potrebuje určitú mieru vlhkosti na to, aby zostala čerstvá a chrumkavá. Pre dlhodobé skladovanie, najmä v prípade pivnice alebo chladného skladovacieho priestoru, môžete koreňovú zeleninu uchovávať zahrabanú v suchom piesku alebo pilinách, čo pomáha udržiavať vlhkosť a chráni zeleninu.

Ako skladovať jablká – Jablká sa najlepšie skladujú v chladnom a tmavom prostredí, pri ideálnej teplote okolo 0 až 4 stupňov Celzia. Jablká produkujú etylén, plyn, ktorý môže urýchliť dozrievanie iného ovocia a zeleniny, preto ich skladujte oddelene. Ak máte pivnicu alebo iné chladné miesto, je to ideálne pre skladovanie väčšieho množstva jabĺk.

Tipy na skladovanie potravín v byte

Pri uskladňovaní potravín v bytových priestoroch sa často stretávame s problémom nedostatku miesta, ako sú napríklad veľké pivnice alebo chladné miestnosti. Je preto dôležité efektívne využiť dostupný priestor. 

Pre krátkodobé skladovanie určitých druhov ovocia a zeleniny môžete využiť chladničku, pričom je podstatné držať rôzne druhy potravín oddelené. Snažte sa nakupovať len toľko potravín, koľko spotrebujete, aby nedošlo k ich znehodnoteniu.

V prípade, že máte obmedzený priestor, sú užitočné riešenia ako využívanie vertikálneho priestoru. Poličky, závesné koše alebo vysoké regále sú ideálne na ukladanie rôznych druhov potravín, obzvlášť v menších kuchyniach, kde chýba spižňa.

Je tiež vhodné ukladať potraviny ako sú zemiaky alebo cibuľa na tmavých a suchých miestach. Tieto môžete umiestniť do špeciálnej priehradky v skrini, zásuvke alebo v komore.

Zdroj foto: Unsplash

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang