Vegánsky burger – recept

Hlavné jedláVegánske recepty

Zeleninové hamburgery sa stali obľúbenou zdravou alternatívou k mäsovým hamburgerom. Obchody s potravinami a reštaurácie v súčasnosti ponúkajú mnoho možností, ktoré sa snažia napodobniť štruktúru mäsa, od burgrov z čiernej fazule, zeleniny a ďalšie.

Hoci burger sa mnohým spájam s poriadnou porciou mäsa, aj vegáni si môžu dopriať túto pochúťku. Jednej skupine vegánov nechýbajú na tanieri tradičné mäsové pokrmy. Na druhej strane je mnoho vegánov, ktorým chýba chuť hamburgeru, slanina, sendviče s grilovaným mäsom a iné jedlá pripravené z mäsa.

Našťastie, bohatá ponuka a dostupnosť vegánskych surovín umožňuje prípravu chutných mäsových pokrmov bez mäsa aj doma.

Skúste niektorý z receptov na vegánske burgre. Prekvapia vás nielen jednoduchosťou prípravy ale aj svojou chuťou.

Domáce burgre pre vegánov

Ak si chcete vyskúšať svoje zručnosti v kuchyni a pripraviť si domáci vegánsky burger, potom musíte pri kombinovaní surovín dbať na niekoľko detailov.

Pri vytváraní základu pre vegánske burgery môžete použiť celý rad ingrediencií, najčastejšie to sú:

  • huby
  • fazuľa
  • strukoviny
  • tofu
  • seitan

Najdôležitejšou súčasťou prípravy vegánskych placiek, aby sa nerozpadli, keď sa ich pokúšate vyprážať, je však použitie spojív. Placky z mäsa a vajec majú veľa lepkavých nasýtených tukov, ktoré im pomáhajú držať pohromade. Pre vegánske burgre je dôležité použiť niečo, čo by vytvorilo správnu štruktúru a nedovolilo im rozpadnúť sa.

Najlepšie spojivá pre vegánske domáce burgre sú:

  • ľanové vajíčko (mleté ľanové semienko v kombinácii s teplou vodou)
  • chia vajíčko
  • zemiaková kaša
  • orechové maslo
  • tahini
  • paradajkový pretlak, horčica alebo barbecue omáčka
Vegánske burgre môžete pripraviť v rúre, na panvici alebo na grile.

Ďalším bodom, na ktorý je potrebné dať si pozor pri práve domácich burgrov, je použitie zeleniny. Surová zelenina obsahuje veľa vody, ktorá sa uvoľní počas varenia. Môže sa to stať aj pri použití tofu a fazule. Jednoduchými krokmi môžete zabrániť tomu, aby sa váš vegánsky burger zmenil na kašu.

Ak ide o nakrájanú cibuľu, mrkvu alebo cuketu, snažte sa pred pridaním do zmesi na hamburger vytlačiť čo najviac vody. Časť zeleniny a fazule môžete uvariť, ale uistite sa, že sú vychladnuté.

Recept na vegánsky burger z čiernej fazule

Tieto vegánske burgre z čiernej fazule sú jemné bez toho, aby boli kašovité, aromatické a ideálne na letné stolovanie pod holým nebom.

Suroviny na vegánsky burger z čiernej fazule

  • 400 g čiernej fazule v konzerve
  • 60 g strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sladkej červenej papriky
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 červená cibuľa
  • 2 paradajky
  • 1 avokádo
  • 50 g hlávkového šalátu
  • 4 lyžice rastlinného jogurtu alebo vegánskej majonézy
  • 4 viaczrnné žemle

Postup na vegánsky burger z čiernej fazule

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte rozmixovanú čiernu fazuľu so strúhankou, roztlačeným cesnakom a 1 lyžicu olivového oleja. Dochuťte paprikou, soľou a korením.
  3. Zmes rozdeľte na 4 časti a vymieste do tvaru placiek/burgerov.
  4. Na strednom ohni ich opečte na panvici so zvyškom olivového oleja (3 lyžice) 6 až 8 minút z každej strany alebo dozlatista.
  5. Pred podávaním nechajte burgre trochu vychladnúť.
  6. Červenú cibuľu, paradajky a avokádo nakrájajte na tenké plátky.
  7. Rozrežte žemle na polovicu a zostavte vegetariánske hamburgery so šalátom, fazuľovou plackou, paradajkami, cibuľou, avokádom a dozdobte ich rastlinným jogurtom alebo vegánskou majonézou.
Okrem čiernej fazule môžete vyskúšať aj iné strukoviny – napríklad cícer.

Vegánsky BBQ burger – recept

Tento jednoduchý vegánsky burger s BBQ omáčkou je vyrobený z plnohodnotných potravín a plný rastlinných bielkovín, poteší nielen vegánov.

Suroviny na vegánsky BBQ burger

  • 2 mrkvy (nastrúhané)
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • ½ šálky vlašských orechov (jemne nasekaných)
  • 1 plechovka fazule scedenej a prepláchnutej
  • 1 šálka uvarenej hnedej ryže
  • ½ šálky ovsenej múky
  • ½ šálky jemných ovsených vločiek
  • 3 lyžice BBQ omáčky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • soľ

Postup na vegánsky BBQ burger

  1. Na panvici orestujte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú cibuľu so štipkou soli, kým nezmäknú.
  2. Pridajte pretlačený cesnak, rascu a nasekané vlašské orechy a restujte ešte niekoľko minút.
  3. Zmes mrkvy a orechov prelejte do veľkej misy a pridajte ostatné prísady, od fazule až po soľ a korenie.
  4. Pomocou pučidla na zemiaky roztlačte všetky ingrediencie, kým sa nevytvorí lepkavé „cesto“ a všetko sa z väčšej časti nespojí. Nevadí, ak sú v zmesi vidieť celé fazule alebo ich časti.
  5. Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  6. Z „cesta“ na zeleninové hamburgery naberte za hrsť a vytvarujte z neho placky s priemerom asi 3 – 4 cm.
  7. Pokračujte v tomto postupe, kým sa z celého cesta nevytvoria placky. Mali by ste mať asi 8 burgrov.
  8. Umiestnite hamburgery na vyložený plech a vrch hamburgerov potrite ďalšou lyžicou BBQ omáčky.
  9. Pečte 20 minút. Vyberte hamburgery z rúry, otočte ich a druhú stranu potrite ďalšou lyžicou BBQ omáčky. Vložte hamburgery späť do rúry na ďalších 15 až 20 minút, alebo kým nie sú prepečené a pomerne pevné.
  10. Vychutnajte si hamburgery na hamburgerových žemliach so všetkými obľúbenými prílohami, ako je šalát, paradajka, červená cibuľa, viac BBQ omáčky, domáci kečup, roztlačené avokádo a iné.

Varianty receptu na vegánsky BBQ burger

S použitím talianskeho korenia a pizza omáčky namiesto rasce a BBQ omáčky, získate chuť blízku talianskej pizzy.

Môžete pripraviť burger inšpirovaný ázijskou kuchyňou s použitím čínskeho korenia korenia a omáčky hoisin. Alebo sa môžete sa inšpirovať aj ďalšími receptami na vegánske burgre a tipmi na rýchle vegan hlavné jedlá.

Prispôsobovaním korenín a príloch vegánskych burgrov vytvoríte rôzne zaujímavé príchute.

Vegan burger z húb – recept

Tento vegetariánsky burger má úžasnú mäsitú štruktúru a pikantnú, dymovú chuť. Po naplnení do žemle si zachová svoj tvar a je vynikajúci s rôznymi prílohami no aj s obyčajným kečupom a horčicou.

Namiesto fazule obsahuje tento burger huby shiitake a portobello. Dodávajú tomuto bäzmäsitému jedlu úžasnú výdatnú štruktúru a chuť. Pripravte si ho na obed, večeru, či rodinnú grilovačku – určite zožnete úspach.

Suroviny na vegan burger z húb

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 šalotky (nakrájané nadrobno)
  • 450 g šampiňónov – zmes shiitake + portobello (zbavené stopiek, nakrájané)
  • 2 lyžice tamari
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • ½ lyžičky javorového sirupu
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • ½ lyžičky údenej papriky
  • 2 lyžičky srirachy
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov
  • ¼ šálky mletého ľanového semienka
  • 2 šálky varenej krátkozrnnej hnedej ryže (čerstvo uvarenej)
  • 1 šálka panko strúhanky (rozdelená)
  • vegánska worcestrová omáčka
  • sprej na grilovanie
  • hamburgerové žemle
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup na vegan burger z húb

  1. Na stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte šalotku a restujte ju 1 minútu, kým nezmäkne. Pridajte huby a štipku soli a smažte, kým nezmäknú a nezhnednú, 6 až 9 minút, pričom podľa potreby mierne znížte teplotu.
  2. Vmiešajte tamari, ocot a javorový sirup. Premiešajte, znížte teplotu a pridajte cesnak, údenú papriku a srirachu. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
  3. V kuchynskom robote zmiešajte orestované huby, vlašské orechy, ľanové semienka, hnedú ryžu a ½ šálky panko. Pulzujte, kým sa nespoja. Zmes by mala po stlačení držať pohromade, ale stále by mala mať určitú štruktúru.
  4. Preneste ju do veľkej misy a vmiešajte do nej zvyšok panko.
  5. Vytvarujte 8 placiek, položte ich na veľký tanier a dajte na 1 hodinu chladiť do chladničky.
  6. Ak budete placky grilovať, predhrejte gril na stredne vysokú teplotu. Placky potrite olivovým olejom a gril postriekajte sprejom na pečenie.
  7. Placky položte na gril a pomocou špachtle ich zľahka pritlačte. Grilujte 7 minút z prvej strany, otočte a grilujte 6 až 7 minút z druhej strany, alebo kým nie sú dobre opečené a prepečené.
  8. Placky môžete pripraviť aj na sporáku. Rozohrejte liatinovú panvicu na strednom ohni. Dno panvice potrite olejom a placky opekajte 5 až 6 minút z každej strany, alebo kým nie sú dobre prepečené.
  9. Odstráňte z ohňa, potrite worcestrovou omáčkou a podávajte s požadovanými prílohami.

TIP: Je veľmi veľmi dôležité, aby bola hnedá ryža čerstvo pripravená a lepkavá. Je spojivom, ktoré drží burgre pokope. Dlhozrnná ryža nie je taká lepkavá, preto si určite zaobstarajte krátkozrnnú ryžu.

Vegánske burgre môžete podávať so všetkými svojimi obľúbenými prílohami.

S čím podávať vegánske burgre

Základom je nakrájaná červená alebo biela cibuľa.

Obľúbenou prílohou k vegánskym burgrom je avokádo alebo guacamole.

Burgre sa tradične servírujú s horčicou, kečupom, vegánskou majonézou, s trochou srirachy alebo chipotle omáčkou na domácej žemli.

Kto má rád extra pálivosť, môže pridať aj niekoľko nakladaných papričiek jalapeños. Ak máte radi nakladané uhorky, pridajte ich.

Keďže už budete mať rozbehnutý gril, ugrilujte aj zeleninu – baklažán, cuketu alebo kukuricu na klase a servírujte ich k vegánskym burgrom. Fantastický chutia aj s hranolkami zo sladkých zemiakov alebo šalátmi.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang