Klasické pesto sa vyrába z čerstvej bazalky, píniových orieškov, cesnaku, olivového oleja, soli, korenia. Tento recept vyžaduje jednu prísadu navyše: citrónovú šťavu. Jasná chuť citróna dokonale vyváži bohatosť olivového oleja a zvýrazní sviežu cesnakovú a orechovú chuť. Po pridaní citróna, parmezán už nie je potrebné dávať. Toto pesto je ľahšie ako tradičné pesto, pripravíte ho za pár minút a je úplne vynikajúce.

Suroviny

  • 1/2 šálky opražených píniových orieškov alebo pepita
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 šálky bazalkových listov
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • lahôdkové kvasnice, kapary alebo sušené paradajky v oleji (voliteľné)

Postup

  1. V kuchynskom robote zmiešajte píniové oriešky, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a pulzujte, kým sa dobre nenasekajú.
  2. Pridajte bazalku a mixujte, kým sa nespojí s ostatnými surovinami.
  3. Postupne pridávajte olivový olej a pulzujte, kým sa nespojí.
  4. Pre extra syrovú chuť pridajte 1 lyžicu lahôdkového droždia. Pre slanšiu chuť pridajte 2 lyžičky kapary. Pre kyslejšiu chuť pridajte 2 sušené paradajky v oleji. Krátko pulzujte, aby sa spojili.
  5. Ochutnajte a upravte. Podľa potreby pridajte viac lahôdkového droždia, kapary alebo sušených paradajok. Ak chcete hladšie pesto, pridajte viac olivového oleja.

TIP: Zvyšky pesta skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 2 dni. Ak chcete pesto skladovať dlhšie, zamrazte ho vo formičkách na kocky ľadu. Potom preneste kocky pesta do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka do mrazničky a uchovávajte v mrazničke až 2 mesiace.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang