Jednoduchý recept na vegánske pečené orechy

Bezlepkové veganskéHlavné jedláVegánske recepty

Vychutnajte si túto jednoduchú orechovú praženicu ako ukážkový zeleninový vianočný hlavný chod. S granátovým jablkom, brusnicami a gaštanovými hubami je plná sviatočných chutí.

Ingrediencie

  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 400 g maslovej tekvice olúpanej, zbavenej jadierok a nakrájanej na 3 cm kúsky
  • 3 lyžice olivového oleja plus extra na plechovku
  • 2 lyžice za’ataru
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 2 lyžice mletého koriandra
  • 1 červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 1 zelerová tyčinka, nadrobno nakrájaná
  • 250 g gaštanových húb, jemne nasekaných
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 2 lyžice miso pasty
  • 200 g vylúpaných pistácií nasekaných nahrubo, plus ďalšie na podávanie
  • 100 g varených gaštanov, nadrobno nasekaných
  • 100 g čerstvej strúhanky
  • ½ malého zväzku petržlenovej vňate, nadrobno nasekanej
  • 200 g čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 4 lyžice svetlohnedého mäkkého cukru
  • semienka granátového jablka, na podávanie

Postup

  1. V malej miske zmiešajte ľanové semienka so 4 lyžicemi vody a nechajte ich zhustnúť. Rúru predhrejte na 200°C. Vložte tekvicu do pekáča s 1 lyžicou olivového oleja, za’atar, rascou a koriandrom.
  2. Plech prikryte fóliou a pečte 30-35 minút, alebo kým tekvica nezmäkne, ale stále drží tvar. Vymažte 900 g formu na bochník olejom a vyložte ju papierom na pečenie.
  3. Na panvici rozohrejte zvyšný olej a 10-15 minút na ňom smažte cibuľu, zeler a huby, alebo kým nezmäknú. Vmiešajte cesnak a miso pastu.
  4. Do misky vysypte pistácie, gaštany, strúhanku a petržlenovú vňať, potom primiešajte zmes ľanových semienok, opečenú zeleninu a pečenú tekvicu. Dobre ochuťte.
  5. Brusnice vložte do panvice s cukrom a varte 3-4 minúty, alebo kým sa cukor nerozpustí a brusnice nezačnú mäknúť. Lyžicou ich nalejte na dno formy a nechajte 5 minút odstáť, aby mierne stuhli.
  6. Navrch dajte zmes orechovej pečienky, ktorú pevne naklepte a uhlaďte zadnou stranou lyžice.
  7. Prikryte fóliou a pečte 25 minút, potom odokryte a pečte ďalších 25 minút. Nechajte 15 minút odpočívať, potom vyklopte na tanier a odstráňte papier.
  8. Navrch nasypte ďalšie nasekané pistácie a semienka granátového jablka a podávajte.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang