Vegan domáca zmrzlina – recept

DezertyVegánske recepty

Tento recept na vegánsku zmrzlinu je naozaj najlepší! Je krémová a hladká a má dokonalú zmrzlinovú štruktúru. V tomto lahodnom dezerte vám mliečne výrobky určite nebudú chýbať.

Naším cieľom bolo vytvoriť konzistenciu, ktorá je takmer identická s bežnou zmrzlinou na báze mlieka. A to sa nám podarilo.

Tajomstvo? Používame zmes domáceho kešu krému a kokosového mlieka, aby sme vytvorili neutrálny krémový základ, ktorý sa chuťovo veľmi približuje mliečnemu krémovému základu. A k tomu pridávame kakaové maslo a kokosový olej, ktoré vytvárajú dokonalú textúru.

Podávajte ju poliatu vegánskou čokoládovou alebo karamelovou omáčkou alebo s prísadami, ako sú vegánske sušienky, kúsky brownie alebo fit cookies. Pridajte si zmrzlinu do banánového smoothie a získate dokonalý milkshake.

Poznámky k ingredienciám

Kokosové mlieko – malo by byť konzervované, plnotučné kokosové mlieko.

Kakaové maslo – nemožno ho zameniť za kokosové maslo, ani za inú prísadu, ktorá môže znieť podobne. Musí to byť kakaové maslo. Vyzerá ako biela čokoláda a dodáva sa v tvrdých nerovných kúskoch. V tomto recepte ho nasekáme a rozpustíme. Neexistuje náhrada, ale ak ho nechcete použiť, môžete ho v tomto recepte vynechať. Výsledkom však bude textúra, ktorá nebude taká dobrá.

Kokosový olej – môžete použiť bežný panenský kokosový olej alebo ho vymeniť za rafinovaný kokosový olej, z ktorého bola odstránená kokosová príchuť.

Surové kešu oriešky – namočia sa na hodinu do horúcej vody a potom sa rozmixujú s vodou, aby vznikol hustý a veľmi krémový kešu krém. Ten spolu s kokosovým mliekom vytvára neutrálny krémový základ tejto zmrzliny.

Aj vegánska domáca zmrzlina môže byť krásne krémová.

Recept na domácu zmrzlinu

Domáca zmrzlina má všetko, čo chcete, aby zmrzlina mala – perfektnú textúru a dokonale sladkú chuť, je ultra krémová a hladká a rozplýva sa v ústach.

Ingrediencie na domácu zmrzlinu

Domáce kešu mlieko:

  • 1 šálka surových kešu – namočte do horúcej vody na jednu hodinu
  • 1 šálka + 2 lyžice vody (270 ml)

Na zmrzlinu:

  • 2 šálky domáceho kešu mlieka (480 ml)
  • 1 šálka kokosového mlieka (240 ml) v konzerve, plnotučné, nesladené
  • 1 šálka bieleho kryštálového cukru (200 g)
  • ¼ šálky vody (60 ml)
  • ¾ šálky kakaového masla (100g) (jemne nasekané)
  • ¼ šálky kokosového oleja (55 g)
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup na domácu zmrzlinu

  1. Deň pred prípravou zmrzliny vložte misku zmrzlinovača do mrazničky, aby sa zmrazila.
  2. Pripravte si domáce kešu mlieko. Pridajte kešu oriešky do misky. Zalejte ich vriacou vodou, kým nebudú úplne zakryté, a potom ich nechajte 1 hodinu namočené. Po 1 hodine kešu sceďte a pridajte ich do nádoby mixéra spolu s 1 šálkou + 2 lyžice čerstvej studenej vody a veľmi dobre rozmixujte, kým nebudú hladké a krémové. Toto mlieko netreba precediť a všetko ho použijete do zmrzliny.
  3. Pridajte domáce kešu mlieko do veľkej misy spolu s kokosovým mliekom a odložte bokom.
  4. Potom si pripravte všetky ostatné prísady a až potom pokračujte. Do hrnca pridajte cukor spolu so štvrť šálkou vody. Neustále miešajte, kým sa cukor nerozpustí. To, že je rozpustený, zistíte, keď varecha už nevydáva škrabotavý zvuk po dne hrnca.
  5. Keď je cukor rozpustený, pridajte kakaové maslo, kokosový olej a soľ a miešajte, kým sa všetko spolu nerozpustí.
  6. Pridáme to do misky s kešu mliekom a kokosovým mliekom spolu s vanilkovým extraktom.
  7. Všetko spolu v miske rozmixujte ponorným mixérom. Ak ponorný mixér nemáte, presuňte všetko do nádoby mixéra, rozmixujte a potom vráťte do misy.
  8. Misku vložte na 15 minút do mrazničky, aby sa ochladila. Ak sa vám zdá, že zmes po stenách misky pri chladení mierne stuhla, potom ju opäť premiešajte.
  9. Zmes nalejte do zmrzlinového stroja a podľa pokynov výrobcu ju šľahajte, kým nedosiahnete jemnú konzistenciu. V závislosti od použitého zmrzlinového stroja to môže trvať od 25 do 45 minút.
  10. Preložte zmrzlinu do formy a uhlaďte ju zadnou stranou lyžice, prikryte a vložte do mrazničky, aby úplne stuhla. Keď zmrzlina stuhne, naberajte do misiek a vychutnávajte si ju.

Tipy pred servírovaním vegánskej zmrzliny

  • Zmrzlinu nechajte 20 minút stáť na pulte pri izbovej teplote. Vegánska zmrzlina má tendenciu stuhnúť veľmi pevne.
  • Naberačku na zmrzlinu môžete ohriať aj v horúcej vode, aby ste si uľahčili naberanie zmrzliny.
Rýchlu vegánsku zmrzlinu z banánov môžete ochutiť ľubovoľným ovocím alebo inou prísadou.

Rýchla vegánska zmrzlina – recept

Na rýchlu a jednoduchú zmrzlinu stačí hodiť niekoľko mrazených banánov do mixéra, vyšľahať ich a vychutnať si ich. Nebojte sa čiernych škvŕn na prezretých banánoch – jednoducho ich ošúpte, nakrájajte, hoďte do mrazničky a čakajte, kým vás prepadne chuť na zmrzlinu. Všetky varianty sú pre 1 osobu.

Základná banánová zmrzlina recept – ingrediencie

  • 2 banány nakrájané na malé kolieska a zmrazené aspoň 4 hodiny
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 až 3 polievkové lyžice nesladeného mandľového mlieka alebo iného rastlinného mlieka, ak je to potrebné

Jahodovo-banánová zmrzlina – ingrediencie

  • 1 banán nakrájaný na malé kúsky a zmrazený aspoň 4 hodiny
  • 1 šálka mrazených jahôd
  • 2 až 3 lyžice nesladeného mandľového mlieka alebo iného rastlinného mlieka, ak je to potrebné

Čokoládovo-banánová zmrzlina – ingrediencie

  • 2 banány nakrájané na malé kocky a zmrazené aspoň 4 hodiny
  • 1 a 1/2 polievkovej lyžice kakaového prášku
  • 1 polievková lyžica kokosového palmového sirupu alebo iného sladidla, napríklad levanduľový sirup
  • 2 až 3 polievkové lyžice nesladeného mandľového mlieka alebo iného rastlinného mlieka

Postup na rýchlu vegánsku zmrzlinu recept

  1. Zmiešajte banán (a jahody, ak ich používate) v mixéri a rozmixujte ich do hladka, pričom podľa potreby zoškrabte steny mixéra. Ak je zmes príliš hustá, pridajte mandľové mlieko, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  2. Pridajte arómu a sladidlo, ak ich používate, a mixujte, kým sa nespoja. Naberte do misky, podávajte a vychutnajte si.
Aby sa vám zmrzlina ľahšie naberala, nechajte ju najprv postáť pri izbovej teplote.

Čokoládová zmrzlina – recept s avokádom

Stačí pridať niekoľko lyžičiek kakaa a získate bohatú, krémovú čokoládovú zmrzlinu, recept s avokádom. Podáva sa pre 4 až 6 osôb.

Ingrediencie na čokoládovú zmrzlinu – recept s avokádom

  • 2 zrelé avokáda, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1/2 šálky nesladeného mandľového mlieka alebo iného rastlinného mlieka
  • 2 lyžice kokosového masla alebo extra panenského kokosového oleja, rozpustené
  • 3 až 4 lyžice kokosového sirupu alebo iného sladidla
  • 4 lyžice surového kakaového prášku
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na čokoládovú zmrzlinu – recept s avokádom

  1. Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
  2. Ochutnajte; v prípade potreby pridajte viac sladidla alebo kakaa.
  3. Pomocou zmrzlinovača: Vložte zmes do zmrzlinovača a pripravte zmrzlinu podľa pokynov výrobcu. Podávajte ihneď alebo prelejte do nádoby vhodnej do mrazničky; zakryte a zamrazte, kým nebude pripravená na podávanie.
  4. Pred podávaním nechajte zmrzlinu 10 až 15 minút rozmraziť.
  5. Bez zmrzlinovača: Vložte zmrzlinovú zmes do nádoby vhodnej do mrazničky a mrazte približne 3 hodiny, pričom každých 30 minút dobre premiešajte. Po 3 hodinách naberajte do misiek, podávajte a vychutnávajte.

Veľmi chutná je aj kombinácia banánov s arašidovým maslom. Alebo zmrzlinu polejte horko-sladkou domácou brusnicovou omáčkou.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang