Vianočka – recept

DezertyRaňajky

Tradičné sladké pletené sviatočné pečivo bez vajec s tajnou ingredienciou. Cesto na túto kysnutú vegánsku vianočku si ľahko pripravíte doma a ráno ju upečiete, aby ste ju mohli jesť čerstvú a teplú.

Domácu vianočku podávajte s džemom, arašidovým maslombrusnicovou omáčkou alebo samotnú.

Tajomstvom tejto vegánskej vianočky sú sladké zemiaky. Batáty sa používajú jednak kvôli farbe a jednak preto, aby boli „vajíčkom“ v recepte. Môžete použiť aj obyčajné žlté zemiaky alebo dokonca tekvicu. Tekvica mu pomôže dodať oranžovo-žltú farbu. Zemiaky nebudú oranžové.

Recept na vianočku

Domáca vianočka je bohatá a vláčna s trochou sladkosti. Mäkká, sladká a lahodná – to sú presne tie slová, ktoré ju vystihujú.

Ingrediencie na vianočku

  • 4 a ½ šálky múky (uprednostňujeme chlebovú, môžete použiť aj celozrnnú)
  • ¼ šálky vegánskeho trstinového cukru
  • 1 balenie instantného droždia (1 balenie = 2 a ¼ lyžičky)
  • 1 a ¼ lyžičky soli
  • ½ šálky batátovej kaše (možno nahradiť klasickými zemiakmi alebo tekvicou)
  • ¼ šálky vegánskeho masla, rozpusteného
  • 1 a 1/2 šálky vody

Na sirup:

  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžice rastlinného mlieka

Postup na vianočku

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte múku, cukor, droždie a soľ.  Misu odložte bokom.
  2. Do druhej misy (najlepšie do misy stojanového mixéra, ak ho máte) pridajte zemiakovú kašu, vegánske maslo a vodu. Šľahajte, kým sa nespoja.
  3. Pomocou nástavca s pádlami pridajte suchú zmes na dvakrát. Potom prepnite na hák na cesto a pridajte zvyšnú suchú zmes na dvakrát. Pulzujte len dovtedy, kým sa nepremieša.
  4. Nechajte miesiť 8-10 minút alebo kým sa cesto nelepí na misu.
  5. Vytvarujte cesto do gule a prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte kysnúť 60-90 minút na teplom mieste bez prievanu, kým sa nezdvojnásobí.
  6. Potom ho vyklopte. Nechajte opäť kysnúť 40-60 minút, kým opäť nevykysne.
  7. Odokryte, opäť ho nechajte vykysnúť a vyberte. Cesto nakrájajte na 6 rovnakých častí – podľa možnosti s použitím váhy. Každú časť rozvaľkajte na 16 cm pás, pričom konce zužujte (aby boli menšie).
  8. Upleťte vianočku a položte ju na papierom vystlaný plech na pečenie. Prikryte na 35-40 minút.
  9. 15 minút pred dokončením predhrejte rúru na 180 °C.
  10. Sirup pripravíte tak, že do misky pridáte javorový sirup a rastlinné mlieko a vyšľaháte.
  11. Keď je cesto pripravené, potrite ho polovicou zmesi sirupu.
  12. Pečte 35 – 40 minút. Vyberte z rúry, potrite zvyšným sirupom a pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.
Príprava vianočky zaberie trochu času, ale výsledok stojí za to.

Je potrebné používať stojanový mixér?

Nie, vôbec nie. Uprednostňujeme ho, ale nie je to podmienka. Tento recept môžete pripraviť aj miesením varechou.

Môžem si vianočku pripraviť vopred?

Vianočku môžete pripraviť a skladovať vo vzduchotesnej nádobe 5-7 dní.

Taktiež môžete pripraviť cesto – po zakrytí misy na kysnutie namiesto ponechania na teplom mieste, môžete misu umiestniť do chladničky až 2 dni predtým, ako ho plánujete použiť.  

Domáca vianočka s jablkovým pyré – recept

Tradičnú sladkú domáci vianočku si môžete pripraviť nielen na Vianoce či Veľkú noc. Doprajte si čerstvú dobrotu.

Ingrediencie na domáci vianočku s jablkovým pyré

  • 1 lyžička kokosového alebo trstinového cukru
  • 2 a 1/4 lyžičky aktívneho sušeného droždia (1 balenie)
  • 1 a 1/4 šálky rastlinného mlieka (mierne teplé na dotyk)
  • 1/2 šálky nesladeného jablkového pyré
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 4 šálky múky

Na potieranie:

  • 2 lyžice jablkového pyré
  • 1 lyžice kokosového cukru (+ navyše na posypanie)
  • 1 lyžice kokosového oleja

Postup na na domáci vianočku s jablkovým pyré

  1. Vyrobte kvások: Mlieko zohrejte v malej miske v mikrovlnnej rúre v 15-sekundových intervaloch (alebo v hrnci na sporáku), kým nebude na dotyk mierne teplé. Nemusíte používať teplomer, vložte do mlieka prst a mlieko je hotové, keď má podobnú teplotu ako voda vo vani. Mlieko neprehrievajte, inak zničíte kvasinky.
  2. Pridajte teplé mlieko do mixéra s nadstavcom na cesto. Do mlieka pridajte droždie a lyžičku cukru. Zapnite mixér na nízky výkon a miešajte droždie, kým sa práve nespojí (jedno alebo dve premiešania). Prikryte mixér utierkou a nechajte ho 5 až 10 minút, kým mlieko nezačne peniť – to znamená, že vaše droždie je aktívne. Ak vaše droždie nepení, zopakujte postup od kroku 1 s novým droždím. Vaše droždie musí byť aktívne, aby cesto vykyslo.
  3. Spojte cesto: Do napeneného mlieka pridajte jablkové pyré a morskú soľ. Miešajte na nízkom stupni. Pridajte prvých 1 a 1/2 šálky múky, miešajte na nízkej teplote a v prípade potreby zoškrabujte po stranách, kým sa nespojí. Po pol šálke pridávajte zvyšok múky, kým sa nespojí. To, že je cesto dostatočne premiešané, spoznáte podľa toho, že sa bude oddeľovať od strán.
  4. Uhnetieme: Ak používate stojanový mixér, pokračujte v miešaní na najvyššom stupni, kým nezískate mäkké a poddajné cesto, ktoré sa sformuje do gule. Ak nepoužívate stojanový mixér, zľahka si poprášte čistú pracovnú dosku múkou, ako aj ruky (vďaka tomu sa vám cesto bude menej lepiť na ruky, keď ho budete miesiť). Cesto položte na pracovnú dosku a hneťte ho 10 minút, kým nebude hladké a hodvábne na dotyk.
  5. Hotové cesto by malo byť mäkké a poddajné. Niekoľkokrát ním udrite o pracovnú dosku, aby sa z cesta uvoľnil vzduch.
  6. Kysnutie: Predhrejte rúru na 95 °C. Vypnite rúru. Tým sa vytvorí ideálna teplota na kysnutie cesta.
  7. Veľkú misu postriekajte nepriľnavým sprejom na varenie. Vložte cesto do misy a prikryte ho čistou a mierne vlhkou utierkou. Vložte cesto do vypnutej rúry s mierne pootvorenými dvierkami na 1 hodinu, kým sa cesto strojnásobí.
  8. Z cesta upleťte vrkoč: Čistú pracovnú dosku zľahka poprášte múkou a cesto rozdeľte na tri rovnaké časti. Zoberte jeden z kúskov cesta. Cesto rozvaľkajte a roztiahnite medzi rukami, kým nie je dlhé približne 50 cm a hrubé asi 4 cm. Tento postup zopakujte aj s ďalšími dvoma guľami cesta.
  9. Tri dlhé kusy cesta položte vedľa seba. Konce cesta stlačte k sebe, aby ste ich utesnili štipkou vody, a zapleťte cesto do jedného dlhého vrkoča. Konce cesta spojte a stlačte ich štipkou vody, aby sa spojili.
  10. Zapletené cesto preneste na vyložený plech. Prikryte vlhkou utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
  11. Predhrejte rúru na 180 °C. V malej miske zmiešajte jablkové pyré, cukor a kokosový olej. V mikrovlnnej rúre ohrievajte 15-30 sekúnd, kým sa zmes nerozpustí. Vyšľahajte a zľahka potrite cesto sirupom.
  12. Pečieme 40-45 minút, kým kôrka nie je zlatohnedá.
  13. Vyberieme z rúry a teplú vianočku potrieme zmesou jablkovej omáčky. Posypte cukrom. Nechajte 15 minút vychladnúť. Podávajte teplú s džemom, orechovým maslom alebo samotnú.
Vychutnajte si vianočku na raňajky, alebo len tak ako dezert.

Ak hľadáte ďalšie vegánske inšpirácie nielen na Vianoce, vyskúšajte túto sviatočnú salámu alebo machovú tortu.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang