Sofritas sú vegánskou bielkovinovou alternatívou mexického chipotle. Chipotle tofu sa pred varením osmaží a rozdrví v sofrite, štipľavej zmesi cibule, papriky, byliniek a korenia, ktorá sa používa v latinskoamerickej, portugalskej a španielskej kuchyni.
Suroviny
- ½ bielej cibule (nakrájanej)
- 2 červené papriky (pozdĺžne rozpolené, s odstránenými stopkami a semenami)
- 1 zelená paprika (pozdĺžne rozpolená, stonka a semená odstránené)
- 1 rímska paradajka (pozdĺžne rozpolená)
- 1 celá paprika jalapeño
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bloky extra pevného tofu (osušené a roztrhané na veľké kúsky)
- 2 papričky chipotle
- 1 lyžica omáčky z papričiek chipotles
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 a ½ lyžičky čili prášku
- 1 a ½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička morskej soli
- 2 lyžice avokádového oleja
- ¼ šálky vody
Postup
- Rúru predhrejte na 230 °C a dva plechy vyložte papierom na pečenie.
- Na jeden z plechov položte plátky cibule, červenú a zelenú papriku, paradajky a jalapeño. Pokvapkajte avokádovým olejom a posypte soľou. Rajčiny položte reznou stranou nahor a papriky reznou stranou nadol.
- Celé strúčiky cesnaku zabaľte do fólie s kvapkou avokádového oleja a položte na plech na pečenie. Pečte 20 až 30 minút alebo kým papriky a cibuľa nezhnednú (papriky budú hotové ako prvé) a paradajky nezmäknú.
- Tofu položte na druhý plech, pokvapkajte avokádovým olejom a posypte soľou. Rozložte v tenkej vrstve. Pečte 30 až 35 minút alebo kým nie je hnedé a pevné na okrajoch.
- Ošúpte strúčiky cesnaku a stonky jalapeño. Vložte ich do kuchynského robota spolu s cibuľou, červenou a zelenou paprikou, paradajkami, chipotles, omáčkou adobo, paradajkovým pretlakom, chilli, rascou a soľou. Rozmixujte, aby vznikla mierne hustá omáčka.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte avokádový olej. Pridajte omáčku a tofu a premiešajte. Pridajte vodu a za stáleho miešania varte 7 až 10 minút, alebo kým omáčka nezhustne.
- Podľa chuti dochuťte.
- Podávajte v miskách na burrito.