Ak usporadúvate vegánsku večeru v jesenných alebo zimných mesiacoch, upečte si tekvicu s nádhernou plnkou z ryže, feniklu, jabĺk, granátových jabĺk a pekanových orechov.

Suroviny

  • 1 stredne veľká tekvica (približne 1 kg)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 100 g divokej ryže
  • 1 veľká feniklová cibuľka
  • 1 jablko
  • 1 citrón (zbavený kôry a odšťavený)
  • 1 lyžica feniklových semienok
  • ½ lyžičky chilli vločiek
  • 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 30 g pekanových orechov (opražených a nahrubo nasekaných)
  • 1 veľké balenie petržlenu (nahrubo nasekaného)
  • 3 lyžice tahini
  • semienka granátového jablka, na podávanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Odrežte vrchnú časť tekvice alebo dyne a kovovou lyžicou vydlabte semená. Zbavte sa všetkých jadierok, ale semienka si nechajte na inokedy.
  2. Tekvicu položte na plech, potrite ju 2 lyžicami oleja zvnútra aj zvonka a dobre okoreňte. Pečte v strede rúry 45 minút, alebo kým nezmäkne s „pokrievkou“ na boku.
  3. Medzitým dobre opláchnite divokú ryžu a uvarte ju podľa návodu na obale, potom ju rozložte na plech a nechajte vychladnúť.
  4. Cibuľu feniklu a jablko nakrájajte na tenké plátky, potom ich prelejte ½ citrónovej šťavy, aby sa nezmenila ich farba.
  5. Na panvici rozohrejte zvyšné 2 lyžice oleja. Osmažte semienka feniklu a chilli vločky a vmiešajte ½ cesnaku a fenikel. Duste 5 minút, potom primiešajte jablká, pekanové orechy a citrónovú kôru. Odstavte z ohňa. Zmes pridajte k uvarenej ryži, potom vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a ochutnajte.
  6. Zmes preložíme do uvarenej tekvice a vrátime do rúry na 10 – 15 minút, kým nie je všetko horúce.
  7. Medzitým vyšľahajte zvyšnú citrónovú šťavu s tahini, zvyškom cesnaku a dostatočným množstvom vody, aby vznikol dresing.
  8. Naservírujte tekvicu doprostred stola, posypte ju semienkami granátového jablka a dresingom.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang