Recept na kelový šalát s dressingom

Bezlepkové veganskéHlavné jedláŠalátyVegánske recepty

Tento kelový šalát sa výborne dopĺňa s krémovým mrkvovo-zázvorový dresingom. Pripravuje sa zmiešaním pečenej mrkvy so zázvorom a štipľavým ryžovým octom. Kým si opečiete mrkvu, opečte si aj cícer. Tá dodá zmesi čerstvej surovej zeleniny v tomto šaláte príjemnú chuť.

Suroviny

Na šalát

  • 1 dávka pečeného cíceru
  • 1 zväzok kučeravého kelu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky extra panenského olivového oleja
  • 1 malá mrkva (nastrúhaná)
  • 1 malá červená repa (nastrúhaná)
  • ½ melónovej reďkovky (veľmi tenké plátky)
  • 1 avokádo (nakrájané na kocky)
  • 2 lyžice sušených brusníc
  • ¼ šálky opražených tekvicových semienok
  • 1 lyžička sezamových semienok
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Na dressing

  • ½ šálky nakrájanej pečenej mrkvy
  • 1/3 až 1/2 šálky vody
  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky morskej soli

Postup

  1. Pripravte dresing a opečte cícer.
  2. Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte veľký plech pergamenovým papierom. Cícer pokvapkajte olivovým olejom a posypte štipkou soli a korenia. Kúsky mrkvy na dresing umiestnite do vlastného rohu na plechu, aby sa upiekli spolu s cícerom. Pečte 25 až 25 minút, alebo kým cícer nezhnedne a nie je chrumkavý a mrkva mäkká.
  3. Upečený cícer odložte bokom.
  4. Mrkvu preložte do mixéra a pridajte vodu, olivový olej, ryžový ocot, zázvor a soľ. Zálievku rozmixujte do hladka a až do použitia ju nechajte vychladnúť v chladničke.
  5. Listy kelu dajte do veľkej misy a pokvapkajte ich citrónovou šťavou, ½ čajovej lyžičky olivového oleja a niekoľkými štipkami soli. Rukami masírujte listy, kým nezmäknú a nezvädnú.
  6. Pridajte nastrúhanú mrkvu, červenú repu, melónovú reďkovku, polovicu avokáda nakrájaného na kocky, brusnice, semienka, ešte niekoľko dobrých štipiek soli, štipku mletej červenej papriky a premiešajte.
  7. Bohato pokvapkajte mrkvovo-zázvorovým dresingom.
  8. Navrch dajte zvyšné avokádo, ďalší dresing, opečený cícer a posypte sezamovými semienkami.
  9. Dochuťte a podávajte.

TIP: Zálievku si pripravte vopred, aby sa pred pridaním do šalátu stihla vychladiť v chladničke.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang