Karfiolový pilaf s harissou – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Pripomeňte si Blízky východ s naším zeleninovým karfiolovým pilafom harissa s opojnou kombináciou ovocia, orechov a korenia. Upečte ho v rúre, aby ste získali krásnu nadýchanú ryžu.

Suroviny

  • 300 g ryže basmati
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 citróny (1 odšťavený, 1 nakrájaný na kolieska)
  • 2 lyžičky cukru
  • 4 lyžice harissy
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľký karfiol (alebo 2 stredne veľké karfioly, rozdelené na veľké ružičky)
  • štipka šafranu
  • 2 bobkové listy
  • 700 ml horúceho vegánskeho zeleninového vývaru
  • 100 g sultánok
  • 100 g mandľových vločiek (opražených dozlatista)
  • ½ malého zväzku kôpru (nasekaného)
  • 1 plechovka cíceru
  • 50 g semienok granátového jablka (voliteľné)

Postup

  1. Ryžu dobre umyte a nechajte ju 1 hodinu namočenú v studenej vode.
  2. Nakrájanú cibuľu vložte do malej misky a zmiešajte ju s citrónovou šťavou, cukrom a štipkou soli. Nechajte ju odstáť, kým budete pripravovať pilaf.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C.
  4. Vo veľkej mise vyšľahajte 2 lyžice harissy, cesnak, olej, potom pridajte karfiol a premiešajte, aby sa obalil v omáčke. Okoreňte, potom ho preložte do pekáča a pečte 30 minút, kým nezmäkne a nie je zlatistý.
  5. Medzitým zmiešajte šafran, bobkové listy, vývar a 2 lyžice harissy v panvici na veľmi miernom ohni, aby sa udržali teplé, kým sa karfiol bude piecť.
  6. Vyberte karfiol z rúry, vyklopte ho do misky a vyžmýkajte šťavu z jedného citróna.
  7. Ryžu sceďte a vyklopte do pekáča. Zalejte ju vývarom a dobre premiešajte. Vmiešajte sultánky, polovicu mandlí, kôpor, scedený a prepláchnutý cícer a polovicu karfiolu. Plech prikryte dvojitou vrstvou alobalu, dobre utesnite a pečte 30 minút, kým ryža nezmäkne a vývar sa nevstrebe.
  8. Ryžu popučíme vidličkou a potom do nej vmiešame zvyšný karfiol. Posypte kôprom, zvyšnými mandľami, semienkami granátového jablka (ak ich používate), nakladanou červenou cibuľou a zvyšnými plátkami citróna.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang