Hrianka so zeleninou a šošovicou – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláVegánske recepty

Červená šošovica sa varí ešte rýchlejšie ako iné druhy, takže je ideálna na večere počas týždňa. Premeňte ju na výdatné jedlo tak, že ju skombinujete s pikantnou korenenou zeleninou na chrumkavej hrianke.

Suroviny

  • ⅔ šálky olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 kúsok feniklu
  • 2 stonky zeleru
  • 11 strúčikov cesnaku (10 roztlačených, 1 ponechaný vcelku)
  • ¾ lyžičky drvenej červenej papriky
  • 1 a ½ lyžičky údenej papriky
  • 1 lyžička soli
  • ½ šálky červenej delenej šošovice
  • 2 zväzky odolnej zelene (napríklad zrelý špenát, kel alebo švajčiarsky mangold)
  • 1 citrón (prekrojený na polovicu)
  • 4 hrubé plátky chleba vidieckeho typu

Postup

  1. Vo veľkej holandskej rúre alebo inom ťažkom hrnci rozohrejte ⅔ šálky oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu, fenikel, zeler, roztlačený cesnak a za častého miešania varte 8-10 minút, kým nezmäknú, ale nezhnednú.
  2. Pridajte vločky červenej papriky, 1 a ½ lyžičky údenej papriky a 1 lyžičku soli a premiešajte.
  3. Pridajte šošovicu a 1 a ¼ šálky vody a opäť premiešajte, pričom oškrabte steny hrnca, aby bola všetka šošovica ponorená.
  4. Odolnú zeleň položte na vrch tekutiny, ale nemiešajte.
  5. Hrniec prikryte, znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým šošovica nie je uvarená a zelenina nezvädne, približne 10-15 minút.
  6. Odkryte hrniec a niekoľkokrát zmes premiešajte, aby sa zelenina obalila. Varte, kým sa neodparí väčšina tekutiny a šošovica nebude šťavnatá (nie bujónová), približne 2 minúty.
  7. Do šošovice vytlačte šťavu z polovice citróna. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou. Prikryte a udržiavajte v teple.
  8. Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte 1 lyžica oleja na stredne nízkej teplote. Pridajte 2 plátky chleba a opekajte ich, kým nie sú zlatisté a chrumkavé, približne 5 minút. Preneste na taniere a otočte opečenou stranou nahor. Opakujte so zvyšným chlebom.
  9. Osmaženú stranu každého plátku potrite celým strúčikom cesnaku a dochuťte soľou.
  10. Na hrianky štedro navrstvite šošovicovú zmes; pokvapkajte olejom a zľahka posypte ďalšou paprikou.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang