Vegan cestoviny s cuketou a paradajkami – recept

Hlavné jedláVegánske receptyZdraví

Mnohí ľudia si myslia, že vegánske jedlá môžu byť nevýrazné a bez chuti, no tieto lahodné vegánske cestoviny s cuketou a paradajkami im určite dokážu, že sa mýlia. Toto vegánske cestovinové jedlo je plné chuti čerstvých, šťavnatých paradajok a cukety, ako aj korenín, ako je cesnak a bylinky. Jednoduché na prípravu a vyžadujú len niekoľko jednoduchých ingrediencií.


Obsah článku


Tento jednoduchý a univerzálny pokrm je ideálny na večeru počas týždňa, šťastnú hodinku alebo kedykoľvek, keď máme chuť na niečo špeciálne. Toto jedlo plné živej zeleniny a pikantných ingrediencií sa určite stane hitom medzi priateľmi a rodinou.

Cestoviny s cuketou a paradajkami – recept

Ingrediencie na cestoviny s cuketou a paradajkami
1 lyžica extra panenského olivového oleja
150 g cestovín penne
2 strúčiky cesnaku, mleté
1 stredne veľká cuketa nakrájaná na 2 cm kocky
2 šálky cherry paradajok, rozpolené
soľ a korenie podľa chuti
2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate

Postup na cestoviny s cuketou a paradajkami

  1. Na silnom ohni privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
  2. Pridáme cestoviny penne a varíme ich podľa návodu na obale alebo približne 8 minút, kým nie sú al dente.
  3. Medzitým vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom na strednom ohni rozohrejeme olivový olej.
  4. Pridáme cesnak a kocky cukety a za občasného miešania varíme 5 minút.
  5. Pridáme cherry paradajky a posypeme soľou a korením. Varíme ďalšie 2-3 minúty, kým paradajky nezmäknú.
  6. Cestoviny scedíme a pridáme ich do panvice so zeleninou. Vmiešame petržlenovú vňať a ihneď podávame.
Cestoviny s cuketou a paradajkami sú vinikajúce na obed aj na večeru.

Talianske cestoviny s cuketou – recept

Predstavujeme chutné vegánske jedlo z talianskych cestovín – talianske cestoviny s cuketou. Toto chutné jedlo je skvelým spôsobom, ako využiť čerstvé cukety zo záhrady. Podávame ho s obľúbeným vegánskym parmezánom a chrumkavým chlebom.

Ingrediencie na talianske cestoviny s cuketou
500 g sušených cestovín
2 veľké cukety nakrájané na tenké pásiky
2 strúčiky cesnaku, jemne pomleté
2 lyžice extra panenského olivového oleja
1 lyžička morskej soli
čerstvo posypané čierne korenie, podľa chuti
hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
4 lyžice vegánskeho parmezánu

Postup na talianske cestoviny s cuketou

  1. Privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou a pridáme cestoviny. Varíme ich podľa návodu na obale, približne 8–10 minút.
  2. Kým sa cestoviny varia, rozohrejeme veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom na strednom ohni. Pridáme olivový olej a cesnak a za stáleho miešania varíme 1–2 minúty.
  3. Keď cesnak zavonia, pridáme na plátky nakrájanú cuketu a dochutíme ju soľou a korením. Varíme približne 5 minút, alebo kým cuketa nezhnedne a nezmäkne.
  4. Cestoviny scedíme a pridáme ich do panvice k cukete. Všetko spolu premiešame a varíme ešte 1–2 minúty, aby sa chute prepojili a jedlo sa prehrialo.
  5. Na podávanie rozdelíme cestoviny do misiek, posypeme ich parmezánom a petržlenovou vňaťou a vychutnáme si ich.
Cestoviny si môžete posypať vegánskym parmezánom, ktorý im dodá charakteristickú chuť.

Cestoviny s paradajkami – recept

Tento vegánsky pokrm z cestovín je jednoduchý a chutný spôsob, ako v krátkom čase dostať na stôl zdravé jedlo.

Ingrediencie na cestoviny s paradajkami
400 g cestovín podľa vlastného výberu
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
5 veľkých paradajok nakrájaných na 1 cm kocky
250 ml zeleninového vývaru
2 lyžice paradajkového pretlaku
veľká hrsť čerstvej bazalky, nahrubo nasekanej
soľ a korenie podľa chuti

Postup na cestoviny s paradajkami

  1. Privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou a pridáme cestoviny. Varíme ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
  2. Medzitým vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejeme olivový olej. Pridáme cesnak a varíme 1 minútu, kým sa nerozvonia.
  3. Pridáme paradajky a varíme ich 5 minút, kým nezmäknú a nezačnú sa rozpadať.
  4. Pridáme zeleninový vývar a paradajkový pretlak, premiešame a na miernom ohni varíme 10 minút, kým omáčka mierne nezhustne.
  5. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a pridáme do paradajkovej omáčky. Všetko dobre premiešame a varíme ďalších 5 minút.
  6. Nakoniec vmiešame bazalku, podľa chuti osolíme a okoreníme a podávame.
Cestoviny môžu byť aj pikantné, ak do nich pridáte čili papričky.

Cestoviny s cuketou – recept

Ako si pripraviť túto keto-friendly večeru plnú živín?

Ingrediencie na cestoviny s cuketou
2 veľké cukety (400 g)
320 g sušených špagiet
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
2 lyžice paradajkovej omáčky
1/2 lyžičky soli
1/4 lyžičky čierneho korenia
2 lyžice rozdrvenej bazalky

Postup na cestoviny s cuketou

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Nakrájame cukety na malé kocky (nie väčšie ako 1 cm) a odložíme ich bokom.
  3. Privedieme hrniec s osolenou vodou do varu, pridáme špagety a varíme 7–9 minút, kým nie sú al dente.
  4. Medzitým vložíme nakrájanú cuketu do zapekacej misy, pokvapkáme ju olivovým olejom a pridáme roztlačený cesnak. Pečieme v predhriatej rúre približne 20 minút.
  5. Keď sú špagety uvarené a cuketa upečená, pridáme špagety do zapekacej misy, pridáme paradajkovú omáčku a všetko spolu dôkladne premiešame.
  6. Nakoniec dochutíme soľou a korením a posypeme rozdrobenou bazalkou.
Cestoviny s cuketou sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné.

Špagety s cuketou – recept

Tento vegánsky pokrm zo špagiet a cukety je ideálnym jedlom na rýchlu a zdravú večeru uprostred týždňa. Je rýchle a jednoduché na prípravu a plné chutnej zeleniny.

Ingrediencie na špagety s cuketou
350 g suchých špagiet
2 veľké cukety nakrájané na 1 cm hrubé plátky
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička cesnakového prášku
2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
soľ a korenie podľa chuti

Postup na špagety s cuketou

  1. Cuketu nakrájame na plátky.
  2. Privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridáme špagety a varíme 8 – 10 minút, kým nie sú al dente.
  3. Kým sa špagety varia, rozohrejeme olivový olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme plátky cukety a za občasného miešania ich varíme približne 8 minút, kým nezmäknú.
  4. Uvarené špagety scedíme a vrátime do hrnca. Primiešame cuketu, cesnakový prášok, petržlenovú vňať, soľ a korenie.
  5. Všetko dobre premiešame a ihneď podávame.
Cuketové špagety si môžete dozdobiť rukolou pre ešte výraznejšiu zelenú farbu.

Cestoviny ako bezmäsitý obed

Tieto vegánske cestoviny s cuketou a paradajkami sú jednoduchým, chutným a výživným jedlom, ktoré je ideálne na večeru alebo obed. Kombinácia cukety, paradajok a cestovín vytvára explóziu chutí v každom súste.

Cuketa a jej benefity sú spolu s cestovinami skvelým spôsobom, ako získať vitamíny a minerály, a sú tiež výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Celkovo sú tieto vegánske cestoviny fantastickou možnosťou vyváženého jedla a sú výborným tipom na akýkoľvek bezmäsitý obed či večeru.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang