Worcestrová omáčka – recept

DipyOmáčkyVegánske recepty

Hoci sa worcestrová omáčka zvyčajne používa v malom množstve, keď v recepte chýba, jej absencia je výpovedná. Worcestrová omáčka však nie je ani tak jedinou zložkou, ako skôr zmesou mnohých ingrediencií. Podľa tohto receptu pripravíte worcestrovú omáčku, ktorá je vegánska a bezlepková.

Suroviny

  • 2 šálky jablčného octu
  • 1/2 šálky plus 2 lyžice nesírnej melasy (nie čiernej)
  • 1/4 šálky tamarindového koncentrátu
  • 1/4 šálky tmavých hrozienok
  • 6 ks sušených húb shiitake (klobúčiky a stonky)
  • 1 stredne veľká cibuľa (nahrubo nasekaná)
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 malý kúsok čerstvého zázvoru
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžica miso pasty
  • 1 lyžica drvených vločiek červenej papriky
  • 1 lyžica suchej horčice
  • 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžička celého korenia (najlepšie bieleho)
  • 1 lyžička celých klinčekov
  • 5 celých bobúľ nového korenia
  • 2 kardamónové struky
  • 2 g škorice

Postup

  1. Ošúpte a nastrúhajte zázvor a cesnak, cibuľu nahrubo nasekajte, biele korenie rozdrvte.
  2. Všetky prísady dajte do veľkého hrnca z nehrdzavejúcej ocele (alebo smaltovaného). Premiešajte, aby sa spojili.
  3. Prikryte hrniec a priveďte ho na miernom ohni do varu. Po dosiahnutí varu odklopte pokrievku a varte čiastočne prikryté 30 minút, pričom znížte teplotu, aby ste udržali mierny var.
  4. Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu. V tomto momente bude mať trochu vzhľad a vôňu worcesterskej omáčky, ale chuť bude ostrá. Teraz je čas na jej dozrievanie.
  5. Odstráňte a zlikvidujte škoricovú tyčinku, potom zmes nalejte do konzervárenskej nádoby (alebo veľkého skla). Naskrutkujte viečko (najlepšie plastové, aby sa zabránilo korózii), označte ho štítkom a dátumom a postavte na chladné a tmavé miesto, kde bude worcestrová omáčka zrieť 1 mesiac.
  6. Je dobré kontrolovať, ako sa omáčka správa, hoci zmeny budú postupné.
  7. Po vyzretí prelejte omáčku cez jemné sito vystlané jednou vrstvou plátna. Keď sa väčšina tekutiny odsaje, stlačte pevné časti, aby ste vytlačili zvyšnú tekutinu (ak máte sitko s veľmi jemnými okami, môžete vynechať plátno).
  8. Ochutnajte omáčku, ktorá bude mať zjemnený charakter. Ak sa vám zdá príliš koncentrovaná, trochu ju zrieďte filtrovanou vodou.
  9. Worcestrovú omáčku prelejte do fľaše, fľašu označte štítkom a uveďte dátum.
  10. Omáčka bude vo fľaši ďalej dozrievať a zrieť, časom sa bude len zlepšovať. V tmavej skrini vydrží najmenej 5 rokov.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang