Recept na vegánske mäsové guľky

Hlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Tieto vegánske mäsové guľky majú intenzívnu chuť, sú vyrobené z pečených húb, zmesi ostrých korenín a balzamikového octu, ktorý dodáva pikantnosť. Majú tiež dokonalú štruktúru – zvonka sú chrumkavé a v strede pevné ale jemné. Môžete ich nasypať na cestoviny, naplniť do polievky alebo podávať na polente s kopčekom marinády.

Suroviny

  • 450 g zmesi húb cremini a shiitake (zbavené stopiek)
  • 1 šálka vlašských orechov
  • ½ šálky nahrubo nakrájanej žltej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky feniklových semienok (opražených)
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky údenej papriky
  • ¼ lyžičky mletej šalvie
  • 1 a ½ šálky uvarenej čiernej fazule
  • ¼ šálky celých ovsených vločiek
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica mletého ľanového semienka
  • 1 lyžica tamari
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • ¾ šálky panko strúhanky
  • avokádový olej na panvicu
  • omáčka Marinara, na servírovanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 220 °C a plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
  2. Hubky nakrájajte na plátky a umiestnite ich na plech. Pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte soľou a korením a premiešajte.
  3. Rovnomerne ich rozložte na plech a pečte 20 minút, alebo kým sa na okrajoch mierne nezrazia.
  4. Do kuchynského robota vložte vlašské orechy, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, semienka feniklu, rascu, papriku a šalviu.
  5. Rozmixujte na hrubú mletú hmotu, potom pridajte pečené huby, scedené a prepláchnuté čierne fazule, ovsené vločky, olivový olej, paradajkový pretlak, ľanové semienka, tamari a balzamikový ocot. Pulzujte, kým sa zmes dobre nespojí, ale stále v nej zostane niekoľko väčších kúskov fazule a húb.
  6. Zmes preložte do veľkej misy a vmiešajte do nej panko strúhanku.
  7. Na porciovanie zmesi použite 2 lyžice na sušienky. Zmes potom rukami vyvaľkajte do guľôčok.
  8. Rozohrejte veľkú liatinovú panvicu na stredne silnom ohni a dno potrite avokádovým olejom. Pridajte vegánske mäsové guľky a varte ich, pričom guľky otáčajte, kým nezhnednú po celom obvode, približne 5 minút.
  9. Panvicu presuňte do rúry a pečte 20 minút, alebo kým vegánske mäsové guľky nie sú pevné a na okrajoch ľahko chrumkavé.
  10. Podávajte napríklad s paradajkovou omáčkou.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang