Vegan knedľa – recept

PrílohyVegánske recepty

Nie je nič lepšie ako domáca parená knedľa. Jej vegánska verzia je plná vitamínov a prírodných surovín. V podstate sa od obyčajnej výrazne nelíši. Je rovnako dobrá ako klasická.

Vegánska strava sa stáva stále populárnejšou vo svete gastronómie, prinášajúc so sebou rôznorodosť chutí a kulinárskych inovácií.

Jedným z fascinujúcich príkladov toho, ako sa tradičná kuchyňa môže transformovať na zaujímavý vegánsky zážitok, je vegánska knedľa. Táto jednoduchá, no zároveň pôsobivá jedlá inšpiruje zároveň zmysly a etické hodnoty.

Knedľa, v pôvodnom zmysle, sa často spojuje s mäsom či inými živočíšnymi produktami, čo môže predstavovať výzvu pre tých, ktorí sa rozhodli nasledovať vegánsky životný štýl.

Vegánska knedľa sa však zrodila z kreativity a túžby nájsť zeleninové a rastlinné alternatívy, ktoré by spĺňali očakávania aj tých najnáročnejších gurmánov.

Knedľa recept

Táto vegánska knedľa je lahodným príkladom toho, ako sa klasické jedlá dajú prispôsobiť vegánskemu životnému štýlu bez kompromisov na chuti a kvalite.

Vo svojej jednoduchosti nás baví a zároveň nás povzbudzuje k uvažovaniu o zložení našich jedál a vplyve, ktorý máme na životné prostredie.

Suroviny na knedľu

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 malý zemiak
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku
  • voda na varenie

Postup na knedľu

  1. Zemiak olúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. V hrnci varte vodu a počas varu do nej pridajte zemiakové kocky. Varte približne 15 minút, kým nebudú mäkké.
  3. Zemiaky sceďte a pretlačte na pyré.
  4. V miske zmiešajte múku, soľ a kypriaci prášok. Pridajte zemiakové pyré a olej, postupne pridajte vodu a miešame, kým nevytvoríte hladké cesto.
  5. Cesto nechajte odpočívať asi 30 minút.
  6. Vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske a vytvarujte knedle. Môžete si vybrať medzi menšími individuálnymi knedľami alebo jednou veľkou knedľou.
  7. Knedle dajte variť do osolenej vody a varíme približne 10-15 minút, kým nevyplávajú na povrch.
  8. Hotové knedle opatrne vyberte, nechajte ich okvapiť a môžete podávať.

Nezáleží na tom, či ste vegán alebo nie, vegánska knedľa vám môže poskytnúť novú perspektívu na jedlo a otvoriť cestu k objavovaniu nových, chutných možností v kuchyni. Skúste túto inovatívnu a chutnú vegánsku knedlu a nechajte sa uniesť krásou rastlinnej kuchyne.

Parená knedľa – recept

Parená knedľa je výborným príkladom tradičného jedla, ktoré je krásne jednoduché a pritom chutné. Táto metóda varenia zachováva vlhkosť a chuť cesta, vytvára mäkkú a ľahkú textúru, ktorá sa skvele hodí k rôznym omáčkam, šalátom alebo ďalším pokrmom.

Suroviny na parenú knedľu

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 malý zemiak, uviazaný v plaste
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžičky soli
  • približne 1/2 hrnčeka vody (môže byť potrebné viac alebo menej v závislosti od zemiakov a múky)

Postup na parenú knedľu

  1. Zemiak umyte a varte ho v osolenej vode, kým nebude mäkký. To zvyčajne trvá približne 20-30 minút, v závislosti od veľkosti zemiaka.
  2. Po uvaríme zemiaka ho nechajte chvíľu vychladnúť, potom ho olúpte a pretlačte na jemné pyré.
  3. V miske zmiešjte hladkú múku, soľ a kypriaci prášok.
  4. Pridajte zemiakové pyré do suchých surovín a začneme miešať.
  5. Postupne pridávajte vodu a miešame, kým nevytvoríte hladké a pružné cesto. Môže byť potrebné pridať viac alebo menej vody, aby sa dosiahla správna konzistencia cesta.
  6. Dajte cesto odpočívať asi 30 minút, aby sa zlepšila jeho elasticita.
  7. Po odpočinku cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na približne 1 cm hrubý plát. Môžete ho nakrájať na menšie štvorce alebo obdĺžniky, ktoré budú tvoriť jednotlivé kúsky knedle.
  8. Na štvorce alebo obdĺžniky nakrájte približne 2,5 cm dlhé zárezy, ale nerežte až na kraj cesta.
  9. Do hrnca na varenie knedlí vložte dobre naparovaciu mriežku a nechajte vodu prevrieť.
  10. Kúsky cesta položíme na naparovaciu mriežku a zakryjeme vekom.
  11. Knedle vartee na pare približne 15-20 minút, kým sa nezvýšia a nezhnednú.
  12. Hotové parené knedle opatrne vyberte z mriežky a nechajte ich chvíľu okvapiť pred podávaním.
Je na vás, aké veľké knedle urobíte.

Nebojte sa experimentovať s rôznymi prídavkami do cesta, ako sú bylinky, koreniny alebo kúsok nasekanej zeleniny, aby ste pridali ešte viac chuti a farebnosti. Parné knedle môžu byť skvelým doplnkom k jedlám alebo dokonca hlavným jedlom samy o sebe.

Guláš s knedľou – recept

K čomu inému sa knedľa hodí najviac ako ku výbornému guľášu? Tento skvelý recept je skvelou kombináciou chutí a farieb.

Suroviny na vegánsky guláš

  • 2 cibuľky, nakrájané na drobné kúsky
  • 2 papriky (rôznych farieb), nakrájané na prúžky
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 hrnček paradajkového pretlaku alebo nasekaných paradajok
  • 1 hrnček vývaru (zeleninový alebo hubový)
  • 1 konzerva fazuľového lusku (napr. červená fazuľa, biele fazule), opláchnutá a scedená
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky (podľa chuti, pridajte viac alebo menej)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

Postup na vegánsky guláš

  1. Na stredne silnom ohni si zohrejte olej vo veľkom hrnci.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a duste ju, kým sa nestane mäkkou a sklovitou.
  3. Pridáme nasekaný cesnak a o niekoľko sekúnd neskôr aj sladkú papriku a mletú červenú papriku. Všetko dobre premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo.
  4. Pridajte nakrájané papriky, mrkvu a zemiaky. Smažte ich asi 5 minút, kým sa začnú trochu zmäknúť.
  5. Pridajte paradajkový pretlak alebo nasekané paradajky a vývar. Premiešajte a necháme guláš variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým zelenina nie je mäkká.
  6. Potom pridajte opláchnutú a scedenú fazuľu. Ochuťte soľou a korením podľa chuti. Duste ešte asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.

Tento vegánsky guláš je plný arómy a bohatých chutev, ktoré uspokoja nielen vegánov, ale aj milovníkov tradičného gulášu. Podávanie s parnými knedľami pridáva pocit sýtosti a dokonale dopĺňa tento skvelý vegánsky jedálenský zážitok.

Viedenska knedľa

Viedenské knedle sú tradičným jedlom rakúskej kuchyne, ktoré sa často podáva ako príloha k hlavným jedlám. Tieto knedle, pomenované po Viedni, sú zvyčajne vyrobené z chleba alebo rožkov, ktoré sú namočené v zmesi mlieka a vajec, následne ochutené bylinkami a koreninami.

Zmes je tvarovaná do knedlíkov a buď varená alebo parená, kým nebudú dobre prevarené a nezískajú mäkkú, pohodlnú textúru.

Viedenská knedľa môže mať rôzne tvary, ako sú okrúhle alebo oválne formy, a môže byť podávaná s rôznymi pokrmami, vrátane gulášov a omáčok. Je známa svojou všestrannosťou a schopnosťou doplniť širokú škálu chutí.

Toto tradíčné jedlo nám prináša chuť a vôňu rakúskej kuchyne, pričom je spojené so zvláštnou atmosférou Viedne a kulinárskou históriou tejto úchvatnej európskej metropoly.

Viedenská knedľa je výborý spôsob využitia staršieho pečiva.

„Wiener Knödel“ je ukážkou toho, ako sa každodenné ingrediencie môžu zmeniť na vynikajúce jedlo, ktoré prenáša chutnú tradíciu do súčasnosti. Tieto knedle sú nie len chutným pokrmom, ale aj kúsok rakúskej kultúry, ktorý láka gurmánov z celého sveta, aby sa ponořili do bohatej rakúskej gastronómie.

Domáca viedenská knedľa – recept

Chutnú vegánsku knedľu si môžete urobiť aj doma so starých surovín. Takto nemusíte vyhadzovať starý chlieb, ale využijete ho pri ďalších chutných jedlách.

Suroviny na viedenskú knedľu

  • 4 hrnčeky nakrájaného starého pečiva (bez mlieka alebo vajec)
  • 1 a 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka (napr. mandľové, sójové, ovsené)
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička sušených byliniek (napr. tymián, majoránka)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice múky na zahusťovanie

Postup na viedenskú knedľu

  1. Vo veľkej mise namočte nakrájaný chlieb do rastlinného mlieka. Nechajte ho asi 15-20 minút, kým sa dobre nasaje.
  2. Na panvici na strednom ohni zohrejte rastlinný olej. Pridajte jemne nakrájanú cibuľu a duste ju, kým sa zjemní a skloví.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a sušené bylinky. Smažte ďalších pár minút, kým cesnak nezačne voňať.
  4. Pridajte namočený chlieb do panvice a dobre premiešame so zvyšnými ingredienciami. Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
  5. Ak je zmes príliš vlhká, pridajte postupne múku, aby ste dosiahli správnu konzistenciu pre tvarovanie knedlí.
  6. Zmes nechajte chvíľu odpočívať, aby sa ingrediencie prepojili.
  7. Tvarujte knedle zo zmesi a varíme ich vo vriacej osolenej vode asi 15-20 minút, kým nebudú mäkké a vyplyvú na povrch.
  8. Hotové viedenské knedle opatrne vyberte z vody a nechajte ich okvapiť.
  9. Podávajte teplé ako prílohu k rôznym pokrmom alebo ako samostatný lahodný zážitok.
Do knedle môžete pridať aj bylinky podľa svojej chuti.

Tieto viedenské knedle prinášajú chuť tradície rakúskej kuchyne do vegánskeho stola. Sú jemné, chutné a dokážu doplniť rôzne jedlá o autentický charakter tejto klasické rakúskej pochúťky.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang