Vegánska jablková torta – recept

Bezlepkové veganskéDezertyTortyVegánske recepty

Tento dezert na jablkovú vegánsku tortu je vhodný pre každého bez ohľadu na jeho diétu. Je vegánsky, bezlepkový a úplne lahodný, s hrejivým korením a nadýchanou vegánskou maslovou polevou.

Suroviny

Na koláč

  • 7 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1 a 1/2 šálky zemiakového škrobu
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 3 lyžičky mletej škorice
  • 2 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 a 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 1 a 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 3/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky kuchynskej soli
  • 2 a 1/2 šálka ovseného mlieka (alebo iného nemliečneho mlieka)
  • 2 a 1/4 lyžičky jablčného octu
  • 3 lyžice melasy
  • 1 a 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky nesladeného jablkového pyré

Na polevu

  • 3 šálky jablčného cideru
  • 450 g vegánskeho masla
  • 450 g práškového cukru

Postup

  1. Pripravte koláč: Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Tri okrúhle tortové formy zľahka potrite nepriľnavým sprejom na pečenie. Dno vyložte papierom na pečenie.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, zemiakový škrob, kukuričný škrob, kryštálový cukor, škoricu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, nové korenie, zázvor, muškátový oriešok a soľ.
  4. V druhej miske zmiešajte ovsené mlieko, ocot, melasu a vanilku. Vmiešajte do múčnej zmesi a potom vmiešajte jablkovú pyré.
  5. Rovnomerne rozdeľte cesto do pripravených foriem (asi 2 a 1/3 šálky do každej formy), rovnomerne rozotrite a pečte, kým nie sú zlatohnedé a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 30 až 35 minút.
  6. Korpusy nechajte úplne vychladnúť v plechoch.
  7. Medzitým pripravte polevu: V malom hrnci varte jablčný cider, kým sa nezredukuje na približne 2 polievkové lyžice, 30 až 35 minút. Nechajte vychladnúť.
  8. Kým sa jablkový sirup chladí, vyberte vegánske maslo z chladničky a nechajte ho 20 minút pri izbovej teplote, ale nenechajte ho príliš zmäknúť.
  9. Elektrickým mixérom vyšľahajte vegánske maslo, práškový cukor a redukovaný jablčný sirup dohladka a nadýchanej konzistencie, približne 4 minúty. Vznikne asi 4 a pol šálky polevy (ak je príliš mäkká, vráťte ju do chladničky, aby stuhla.)
  10. Jednu vrstvu korpusu položte spodnou stranou nahor na servírovací tanier a rovnomerne na ňu rozotrite vrchovatú 1/2 šálky polevy.
  11. Navrch položte ďalší korpus, spodnou stranou nahor a postup opakujte aj s posledným korpusom a polevou.
  12. Zvyšnú polevu rozotrite na vrch a boky koláča.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang