Recept na chlieb so semienkami

PrílohyVegánske recepty

Tento chlieb s feniklom, sezamom a rascou pripravíte bez miesenia. Je jednoduchý na prípravu – nevyžaduje si žiadne vybavenie ani námahu. Jednoducho nechajte cesto cez noc kysnúť, jemne ho vytvarujte na druhé kysnutie a upečte dochrumkava a zlatista.

Suroviny

  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky sušeného droždia
  • 1 a 1/3 šálky vlažnej vody
  • 1 lyžička feniklových semienok
  • 1 lyžička bieleho sezamu
  • 1 lyžička čierneho sezamu
  • 1/2 lyžičky rasce

Postup

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ a droždie. Pridajte vodu a miešajte, kým sa nevytvorí hrubé, lepkavé cesto.
  2. Misku prikryte fóliou a nechajte cesto pri izbovej teplote kysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť a povrch nebude strakatý s množstvom bublín, približne 12 až 18 hodín.
  3. Pomocou gumovej škrabky jemne vyklopte cesto na podložku.
  4. Pomúčenými rukami potiahnite okraje cesta smerom k stredu a zovrite ich, aby vznikol bochník pripomínajúci vrecko. Opatrne cesto otočte, aby šev smeroval nadol. Pomúčenými prstami zastrčte okraje cesta pod seba a vytvorte úhľadný okrúhly bochník.
  5. Bochník opatrne preneste na plech vystlaným papierom na pečenie.
  6. Vrchnú časť cesta posypte múkou a prikryte fóliou. Nechajte ho opäť kysnúť, kým nenarastie a po zatlačení prstom nezostane jamka, 1 až 2 hodiny.
  7. Tridsať minút pred ukončením druhého kysnutia položte holandskú rúru s pokrievkou na strednú priečku rúry.
  8. Rúru rozohrejte na 220 °C.
  9. Okolo cesta odstrihnite prebytočný papier (nechajte dostatok na prenesenie bochníka do holandskej rúry) a ostrým nožom 3-krát narežte vrch bochníka.
  10. V malej miske zmiešajte fenikel, sezam a rascu.
  11. Pomocou kuchynských rukavíc opatrne vyberte predhriatu holandskú rúru a odstráňte pokrievku.
  12. Pomocou papiera preneste chlieb do holandskej rúry, posypte ho zmesou semien, prikryte a pečte 30 minút.
  13. Po 30 minútach odokryte a pečte, kým chlieb nemá zlatistú kôrku, približne 15 až 20 minút.
  14. Pred krájaním obráťte bochník na mriežku a nechajte vychladnúť.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang