Vegánsky bourguignon z červenej repy – recept

Bezlepkové veganskéHlavné jedláOmáčkyVegánske recepty

Pripravte si vegánsku verziu hovädzieho bourguignonu s použitím červenej repy ako čarovnej ingrediencie. Zelenina sa opečie, aby získala spálenú chuť a červená repa jej dodá sladkosť.

Suroviny

  • 100 g zelenej šošovice
  • 450 g červene repy (ošúpanej a rozkrojenej na polovicu prípadne štvrtiny)
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná)
  • 3 mrkvy (ošúpané a nakrájané)
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica balzamikového alebo červeného vínneho octu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 300 ml vegánskeho červeného vína
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 250 g šampiňónov (nakrájaných na štvrtiny)
  • 2 bobkové listy
  • chrumkavý chlieb na podávanie (nepovinné)

Postup

  1. Šošovicu namočte na 40 minút do studenej vody. Medzitým rozohrejte rúru na 230 °C.
  2. Do veľkého hlbokého ohňovzdorného pekáča vložte červenú repu, olej, cibuľu, mrkvu a tymian. Premiešajte a okoreňte.
  3. Pečte 35 minút, pričom v polovici pečenia zeleninu premiešajte, kým nezačne chrumkať (nemusí byť úplne upečená). Vyberte misu z rúry a dajte ju na varnú dosku na stredný oheň. Znížte teplotu rúry na 200 °C.
  4. Šošovicu scedíme a pridáme do misky. Primiešajte ostatné prísady a poriadne posypte čiernym korením. Priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a prikryte pokrievkou.
  5. Presuňte späť do rúry a pečte 55 minút až 1 hodinu, kým sa šošovica nerozvarí, zelenina nezmäkne a tekutina nezhustne a nezredukuje sa.
  6. Podávajte v miskách s chlebom na namáčanie.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang