Banánová bábovka – bez vajec recept

Dezerty

Mnohí ľudia sa domnievajú, že oslava sa nezaobíde bez slávnostného koláča. Tradičné koláče a zákusky obsahujú mliečne zložky, ktorých sa vyznávači vegánskeho životného štýlu zdržiavajú. Našťastie, existuje niekoľko druhov náhrad ingrediencií, ktoré môžeme použiť v recepte a vytvoriť tak rovnako chutný vegánsky koláč.


Obsah článku


Overenou klasikou je bábovka, ktorú môžeme variovať na množstvo spôsobov. Slávnostný nádych jej dodajú rôzne polevy. Do cesta môžeme pridať orechy či kúsky čokolády. Pomocou kakaa vytvoríme mramorový efekt. Môžeme experimentovať s chuťou a do cesta pridať pomarančovú či citrónovú kôru.

Nasledujúce recepty na bábovky bez vajec môžu konkurovať tým tradičným nevegánskym, ich príprava je nenáročná a variácie nespočetné.

Orechová bábovka z banánov – recept

Táto banánová bábovka je nadýchanejšia a jemnejšia ako vegánsky banánový chlieb, ale hustejšia ako bežný piškótový koláč. Cesto sa pripraví v jednej miske a upečie za krátky čas. Navyše nebudeme potrebovať žiadne špeciálne náhrady vajec, ich úlohu majú v recepte banány.

Suroviny na orechovú bábovku z banánov
3 zrelé stredne veľké banány
½ šálky hnedého cukru
1 šálka bezlaktózového mlieka (alebo akékoľvek rastlinné)
½ šálky neutrálneho ochuteného oleja
1 lyžica bieleho alebo jablčného octu (prípadne citrónovej šťavy)
1 lyžička vanilkového extraktu
3 šálky hladkej múky
1 lyžička mletej škorice
3 lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny
½ lyžičky soli
1 šálka nasekaných vlašských orechov

Na vegánsku polevu
½ šálky vegánskeho masla (izbová teplota)
240 g vegánskeho smotanového syra (izbová teplota)
3 šálky práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na orechovú bábovku z banánov

  1. Banány vložíme do veľkej misy a rozmixujeme ponorným mixérom, kým nevznikne hustá hmota.
  2. Pridáme cukor a ostatné mokré prísady a miešame, kým sa dôkladne nespoja.
  3. Pridáme všetky suché prísady a miešame, kým sa všetko nespojí.
  4. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a v prípade potreby uhladíme vrch lyžicou.
  5. Bábovku pečieme 35–40 minút, alebo kým po zapichnutí špajdle do stredu nevyjde čistá.
  6. Keďže je táto bábovka plná banánov, pár vlhkých omrviniek na špajdli je v poriadku.
  7. Formu s upečenou bábovkou položíme na mriežku a necháme ju mierne vychladnúť, potom bábovku vyklopíme.
  8. Keď bábovka celkom vychladne, pripravíme polevu.
  9. Do veľkej misy alebo misky mixéra s nadstavcom pridáme vegánske maslo a šľaháme, kým nebude ľahké a nadýchané.
  10. Pridáme vegánsky smotanový syr a šľaháme, kým sa nevytvoria hrudky.
  11. Pridáme cukor a vanilkový extrakt a šľaháme, kým sa všetko nespojí.
  12. Ak je poleva príliš riedka, pridáme viac práškového cukru.
Bábovka nie je koláčom len na sviatočné príležitosti, výborne sa hodí aj ako sladké raňajky či k popoludňajšej šálke kávy.

Tipy k receptu

  • Banány môžeme roztlačiť vidličkou, no lepšie sa na to hodí ponorný mixér. Dosiahneme jemnejšiu štruktúru.
  • K rozmixovaným banánom pridávame najprv cukor a potom všetky mokré prísady. Zmiešanie cukru s mokrými prísadami podporuje jeho rýchlejšie rozpustenie.
  • Nakoniec pridáme všetky suché prísady a miešame, kým sa nespoja. Ak má hladká múka hrudky, nezabudnime ju najprv preosiať. Jemné hrudky v koláči bývajú spôsobené banánmi, treba sa však uistiť, že to nie sú múčne hrudky.
  • Ocot alebo citrónová šťava reagujú s bezmliečnym mliekom, menia ho na vegánsky cmar a robia koláč jemnejším. Ocot a mlieko nemusíme miešať zvlášť.

Pudingová bábovka – recept

Tento netradičný recept na bábovku pracuje s hotovým vegánskym pudingom, ktorý sa pridáva do cesta. Ak máme problém vegánsky puding zohnať, možno ho nahradiť vegánskym vanilkovým krémom alebo si jednoducho uvariť puding z rastlinného mlieka a pridať ho do cesta, ako je uvedené v recepte.

Suroviny na pudingovú bábovku
1 a ¾ šálky univerzálnej múky
1 lyžička prášku do pečiva
½ lyžičky soli
¼ lyžičky sódy bikarbóny
¼ šálky bezmliečneho masla (zmäknuté)
¾ šálky cukru
¾ šálky vanilkového pudingu bez mlieka
1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na pudingovú bábovku

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Vymastíme a vysypeme múkou formu na bábovku.
  3. V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu.
  4. V inej miske zmiešame maslo a cukor do svetlej a nadýchanej konzistencie.
  5. Znížime rýchlosť mixéra na nízku a pridáme puding a vanilku. Miešame, kým sa suroviny dobre nespoja.
  6. Postupne pridávame suché prísady do misy na miešanie a miešame do hladka.
  7. Cesto nalejeme do pripravenej formy a vrch uhladíme stierkou.
  8. Bábovku pečieme 40 až 45 minút, alebo kým kôrka nezhnedne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.

Táto bábovka s pudingom je sama o sebe veľmi chutným dezertom. Môžeme však do nej pridať aj:

  • nasekané orechy (napríklad vlašské alebo pekanové)
  • mini čokoládové lupienky
  • kúsky arašidového masla
  • drvený kokos
  • ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky
  • korenie, napríklad mletý muškátový oriešok a kardamón
Do pudingovej bábovky môžete zamiešať aj pár lyžíc pudingového prášku.

Recept na špaldovú bábovku

Tento jednoduchý recept na špaldovú bábovku je absolútne lahodný s bohatou čokoládovou chuťou. Je bez vajec, bez mliečnych výrobkov, jeho príprava je jednoduchá a zvládnete ju v jednej miske. Behom chvíľky máme na stole zdravý koláč s úžasnou chuťou.

Podľa receptu pripravíme hnedú kakaovú bábovku, no môžeme ubrať množstva kakaa v recepte a zamiešať ho až na záver do bieleho cesta. Pripravíme tak tradičnú mramorovú bábovku.

Suroviny na špaldovú bábovku
1 a ¾ šálky špaldovej múky
⅔ šálky hnedého cukru
¾ šálky + 1 lyžica nesladeného kakaového prášku
3 lyžičky prášku do pečiva
⅛ lyžičky jemnej soli
2 šálky + 1 lyžica rastlinného mlieka
3 lyžice olivového oleja
1 lyžička vanilkového extraktu alebo expressa v prášku (voliteľné)
½ šálky vegánskych kúskov horkej čokolády (voliteľné)

Postup na špaldovú bábovku

  1. Predhrejeme rúru na 170 °C a vymažeme bábovkovú formu.
  2. Múku, kakaový prášok a prášok do pečiva dáme do veľkej misy a dôkladne premiešame na homogénnu zmes.
  3. K suchým prísadám pridáme cukor a soľ a opäť premiešame, kým sa dobre nespoja.
  4. Prilejeme tekuté prísady – mlieko, olej a vanilkovú esenciu – a miešame, kým sa nespoja (ale nepremiešame).
  5. Vmiešame čokoládové lupienky, nalejeme do pripravenej tortovej formy a vložíme do rúry.
  6. Po 30 minútach skontrolujeme, či je bábovka upečená – zapichneme špajdľu do stredu. Ak vyjde čistá a suchá, je hotová. Ak nie, pečieme ešte 3–5 minút a skontrolujeme znova.
  7. Keď je koláč hotový, ihneď ho vyberieme z rúry a necháme ho chvíľu vychladnúť na chladiacej mriežke.
  8. Po chvíli obrátime formu hore dnom, aby sa bábovka ľahšie uvoľnila.

Tipy k receptu

V tomto recepte sa nemiešajú mokré a suché prísady oddelene, no tekutiny pridávam priamo k suchým prísadám. Nie je v tom veľký rozdiel, a tak na cesto potrebujeme len 1 misku.

Suché prísady zmiešame metličkou na homogénnu zmes. Pre ľahkú a jemnú štruktúru je dôležité suché prísady dôkladne premiešať.

Cesto miešame len dovtedy, kým sa nespojí. Cesto má redšiu konzistenciu.

Špaldovú bábovku si môžete pripraviť vo verzii s kakaom alebo vytvoriť klasický mramorový vzor.

Pomarančová bábovka – recept

Tento recept na vegánsku pomarančovú bábovku je neuveriteľne jednoduchý na prípravu a naozaj chutný.

Kokosové mlieko dodáva tejto pomarančovej bábovke bohatosť, pomaranče zas aromatickosť a sviežosť. Bábovka je ideálna na špeciálne príležitosti a sviatočné stoly.

Podávať ju môžeme s pomarančovou polevou, opečeným kokosom alebo ju len jednoducho posypeme práškovým cukrom.

Suroviny na pomarančovú bábovku
3/4 šálky cukru
2/3 šálky olivového oleja
1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
3 lyžice pomarančovej kôry
1/2 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
2 lyžičky vanilky
3 šálky univerzálnej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička soli
1 a 1/2 šálky strúhaného kokosu alebo kokosových vločiek (ľahko opražených)

Postup na pomarančovú bábovku

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske (alebo v mixéri) zmiešame cukor, olej, kokosové mlieko, pomarančovú šťavu, kôru a vanilku.
  3. Preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a po častiach ju vmiešavame do mokrých prísad. Po každom pridaní dobre premiešame.
  4. Nakoniec pridáme soľ a strúhaný kokos. Premiešame.
  5. Vymastíme a múkou vysypeme bábovkovú formu a nalejeme do nej cesto.
  6. Pečieme 1 hodinu. Skontrolujeme zapichnutím špáradla – ak vyjde čisté, bábovka je hotová.
  7. Necháme úplne vychladnúť pred prevrátením.
  8. Po stranách formy opatrne prejdeme tenkým nožom, aby sa bábovka uvoľnila.
  9. Obrátime bábovku tak, že na ňu položíme tanier (alebo tortovú dosku) a otočíme.
  10. Bábovku posypeme práškovým cukrom alebo ju pokvapkáme pomarančovou polevou a posypeme opraženým kokosom.
Pomarančovú polevu na bábovku pripravíte zmiešaním 4 lyžice pomarančovej šťavy a 1 šálky práškového cukru.

Ak niekto obľubuje jednoduché zákusky pripravené v jednej miske, ktoré výborne doplnia sviatočný stôl no pochutná si na nich aj v bežný deň na raňajky, skúsiť môže aj ďalšie recepty na vegánske koláče:

Bábovka nikdy nie je zlý nápad. Tento tradičný koláč s dlhou históriou prípravy poteší vždy, keď máme chuť na sladký a v ústach sa rozplývajúci dezert.

IngrediencieRecept

© 2025 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang