Banánová bábovka – bábovka bez vajec recept

Dezerty

Mnohí ľudia sa domnievajú, že oslava sa nezaobíde bez slávnostného koláča. Tradičné koláče a zákusky obsahujú mliečne zložky, ktorých sa vyznávači vegánskeho životného štýlu zdržiavajú. Našťastie existuje niekoľko druhov náhrad ingrediencií, ktoré môžete použiť v recepte a vytvoriť tak rovnako chutný ale vegánsky koláč.

Overenou klasikou je bábovka, ktorú môžete variovať na množstvo spôsobov. Slávnostný nádych jej dodajú rôzne polevy. Do cesta môžete pridať orechy či kúsky čokolády. Pomocou kakaa vytvoríte mramorový efekt. Môžete experimentovať s chuťou a do cesta pridať pomarančovú či citrónovú kôru.

Skúste nasledujúce recepty na bábovky bez vajec a mliečnych zložiek. Chuťou aj štruktúrou môžu konkurovať tým tradičným nevegánskym, ich príprava je nenáročná a variácie nespočetné.

Orechová bábovka z banánov – recept

Táto banánová bábovka je nadýchanejšia a jemnejšia ako vegánsky banánový chlieb, ale hustejšia ako bežný piškótový koláč. Cesto sa pripraví v jednej miske a upečie za krátky čas. Navyše nebudete potrebovať žiadne špeciálne náhrady vajec, ich úlohu majú v recepte banány.

Suroviny na orechovú bábovku z banánov

  • 3 zrelé stredne veľké banány
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 šálka bezlaktózového mlieka (alebo akékoľvek rastlinné)
  • ½ šálky neutrálneho ochuteného oleja
  • 1 lyžica bieleho alebo jablčného octu (prípadne citrónovej šťavy)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov

Na vegánsku polevu

  • ½ šálky vegánskeho masla (izbová teplota)
  • 240 g vegánskeho smotanového syra (izbová teplota)
  • 3 šálky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na orechovú bábovku z banánov

  1. Banány vložte do veľkej misy a rozmixujte ponorným mixérom, kým nevznikne hustá hmota. Pridajte cukor a ostatné mokré prísady a miešajte, kým sa dôkladne nespoja.
  2. Pridajte všetky suché prísady a miešajte, kým sa nespoja.
  3. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a v prípade potreby uhlaďte vrch lyžicou.
  4. Bábovku pečieme 35-40 minút, alebo kým do stredu nevložíme špajdľu a nevyjde čistá.
  5. Táto bábovka je plná banánov, takže pár vlhkých omrviniek na špáradle je v poriadku.
  6. Formu s upečenou bábovkou položte na mriežku a nechajte mierne vychladnúť, potom bábovku vyklopte.
  7. Keď bábovka celkom vychladne, urobte polevu.
  8. Do veľkej misy alebo misky mixéra s nadstavcom pridajte vegánske maslo. Šľahajte, kým nebude ľahké a nadýchané. Pridajte vegánsky smotanový syr a šľahajte, kým sa nevytvoria hrudky.
    Pridajte cukor a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa nespojí.
  9. Ak je poleva príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
Bábovka nie je koláčom len na sviatočné príležitosti, výborne sa hodí aj ako sladké raňajky či k popoludňajšej šálke kávy.

Tipy k receptu

Banány môžete roztlačiť vidličkou, no lepšie sa na to hodí ponorný mixér. Dosiahnete jemnejšiu štruktúru.

K rozmixovaným banánom pridávajte najprv cukor a potom všetky mokré prísady. Zmiešanie cukru s mokrými prísadami podporuje jeho rýchlejšie rozpustenie.

Nakoniec pridajte všetky suché prísady a miešajte, kým sa nespoja. Ak má vaša hladká múka hrudky, nezabudnite ju najprv preosiať. Jemné hrudky v koláči bývajú spôsobené banánmi, uistite sa však, že to nie sú múčne hrudky.

Ocot alebo citrónová šťava reagujú s bezmliečnym mliekom, menia ho na vegánsky cmar a robia koláč jemnejším. Ocot a mlieko nemusíte miešať zvlášť.

Pudingová bábovka – recept

Tento netradičný recept na bábovku pracuje s hotovým vegánskym pudingom, ktorý sa pridáva do cesta. Ak máte problém vegánsky puding zohnať, možno ho nahradiť vegánskym vanilkovým krémom alebo si jednoducho uvariť puding z rastlinného mlieka a pridať ho do cesta, ako je uvedené v recepte.

Suroviny na pudingovú bábovku

  • 1 a ¾ šálky univerzálnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • ¼ šálky bezmliečneho masla (zmäknuté)
  • ¾ šálky cukru
  • ¾ šálky vanilkového pudingu bez mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na pudingovú bábovku

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vymastite a vysypte múkou formu na bábovku.
  3. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu.
  4. V miske zmiešajte maslo a cukor do svetlej a nadýchanej konzistencie.
  5. Znížte rýchlosť mixéra na nízku a pridajte puding a vanilku. Miešajte, kým sa suroviny dobre nespoja.
  6. Postupne pridávajte suché prísady do misy na miešanie a miešajte do hladka.
  7. Cesto nalejte do pripravenej formy a vrch uhlaďte stierkou.
  8. Bábovku pečte 40 až 45 minút, alebo kým kôrka nezhnedne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.

Táto bábovka s pudingom je sama o sebe veľmi chutným dezertom. Môžete však do nej pridať aj:

  • nasekané orechy (napríklad vlašské alebo pekanové)
  • mini čokoládové lupienky
  • kúsky arašidového masla
  • drvený kokos
  • ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky
  • korenie, napríklad mletý muškátový oriešok a kardamón
Do pudingovej bábovky môžete zamiešať aj pár lyžíc pudingového prášku.

Recept na špaldovú bábovku

Tento jednoduchý recept na špaldovú bábovku je absolútne lahodný s bohatou čokoládovou chuťou. Je bez vajec, bez mliečnych výrobkov, jeho príprava je jednoduchá a zvládnete ju v jednej miske. Behom chvíľky máte na stole zdravý koláč s úžasnou chuťou.

Podľa receptu pripravíte hnedú kakaovú bábovku, no môžete ubrať množstva kakaa v recepte a zamiešať ho až na záver do bieleho cesta. Pripravíte tak tradičnú mramorovú bábovku.

Suroviny na špaldovú bábovku

  • 1 a ¾ šálky špaldovej múky
  • ⅔ šálky hnedého cukru
  • ¾ šálky + 1 lyžica nesladeného kakaového prášku
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lyžičky jemnej soli
  • 2 šálky + 1 lyžica rastlinného mlieka
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo expressa v prášku (voliteľné)
  • ½ šálky vegánskych kúskov horkej čokolády (voliteľné)

Postup na špaldovú bábovku

  1. Predhrejte rúru na 170 °C a vymažte bábovkovú formu.
  2. Múku, kakaový prášok a prášok do pečiva dajte do veľkej misy a dôkladne premiešajte na homogénnu zmes.
  3. K suchým prísadám pridajte cukor a soľ a opäť premiešajte, kým sa dobre nespoja.
  4. Potom prilejte tekuté prísady: mlieko, olej a vanilkovú esenciu. Miešajte, kým sa nespoja, ale nepremiešajte.
  5. Vmiešajte čokoládové lupienky, nalejte do pripravenej tortovej formy a upečte.
  6. Po 30 minútach skontrolujte, či je bábovka upečená, a to tak, že do jej stredu zapichnete špajdľu. Ak vyjde čistá a suchá, bábovka je hotová, v opačnom prípade ju pečte ešte 3-5 minút a skontrolujte znova.
  7. Keď je koláč hotový, ihneď ho vyberte z rúry a nechajte ho chvíľu vychladnúť na chladiacej mriežke. Po chvíli obráťte bábovkovú formu hore dnom, pomôže to uvoľneniu.

Tipy k receptu

V tomto recepte sa nemiešajú mokré a suché prísady oddelene, ale tekutiny pridávam priamo k suchým prísadám. Nie je v tom veľký rozdiel, a tak na cesto potrebujete len 1 misku.

Suché prísady zmiešajte metličkou na homogénnu zmes. Pre ľahkú a jemnú štruktúru je dôležité suché prísady dôkladne premiešať.

Cesto nepremiešajte, ale miešajte len dovtedy, kým sa nespojí. Cesto má redšiu konzistenciu.

Špaldovú bábovku si môžete pripraviť vo verzii s kakaom alebo vytvoriť klasický mramorový vzor.

Pomarančová bábovka – recept

Tento recept na vegánsku pomarančovú bábovku je neuveriteľne jednoduchý na prípravu a naozaj chutný.

Kokosové mlieko dodáva tejto pomarančovej bábovke bohatosť, pomaranče zas aromatickosť a sviežosť. Bábovka je ideálna na špeciálne príležitosti a sviatočné stoly.

Podávať ju môžete s pomarančovou polevou, opečeným kokosom alebo ju len jednoducho posypte práškovým cukrom.

Suroviny na pomarančovú bábovku

  • 3/4 šálky cukru
  • 2/3 šálky olivového oleja
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 3 lyžice pomarančovej kôry
  • 1/2 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžičky vanilky
  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného kokosu alebo kokosových vločiek (ľahko opražených)

Postup na pomarančovú bábovku

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske (alebo v mixéri) zmiešajte cukor, olej, kokosové mlieko, pomarančovú šťavu, kôru a vanilku.
  3. Preosejte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a vmiešajte po častiach. Po každom pridaní dobre premiešajte. Nakoniec pridáme soľ a strúhaný kokos. Premiešajte.
  4. Vymastite a vysypte múkou bábovkovú formu a nalejte do nej cesto.
  5. Pečieme 1 hodinu. Skontrolujte zapichnutím špáradla, ak vyjde čisté, bábovka hotové.
  6. Pred prevrátením nechajte úplne vychladnúť.
  7. Po stranách opatrne zošmyknite tenký nôž, aby sa uvoľnili.
  8. Obráťte bábovku tak, že na ňu položíte tanier (alebo tortovú dosku) a potom obráťte.
  9. Posypte bábovku práškovým cukrom alebo ju pokvapkajte pomarančovou polevou. Posypte ešte opečeným kokosom.
Pomarančovú polevu na bábovku pripravíte zmiešaním 4 lyžice pomarančovej šťavy a 1 šálky práškového cukru.

Ak obľubujte jednoduché zákusky pripravené v jednej miske, ktoré výborne doplnia sviatočný stôl no pochutnáte si na nich aj v bežný deň na raňajky, skúste aj ďalšie recepty na vegánske koláče:

Bábovka nikdy nie je zlý nápad. Tento tradičný koláč s dlhou históriou prípravy poteší vždy, keď máte chuť na sladký a v ústach sa rozplývajúci dezert.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang