Táto veľmi jednoduchá omáčka svojou bohatou hubovou chuťou poteší každého jedáka. Hodí sa k mäsu, šalátom aj na namáčanie obľúbených vegánskych snackov.
Suroviny
- 1/4 šálky vegánskeho masla
- 4 šampiňóny (nadrobno nakrájané)
- 1 veľká šalotka (nadrobno nasekaná)
- 1/3 šálky hladkej múky
- 4 šálky hubového alebo zeleninového vývaru
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 lyžička sójovej omáčky
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- čierne korenie
Postup
- Vegánske maslo rozohrejte vo veľkej panvici. Pridajte nakrájané huby a šalotku a za občasného miešania varte 6 až 8 minút, kým nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu.
- Posypte ich múkou a za stáleho miešania varte 4 až 5 minút dozlatista.
- Pomaly zašľahajte vývar. Pridajte rozmarín a priveďte do varu. Znížte teplotu a za občasného miešania varte, kým nezhustne, 8 až 12 minút.
- Vmiešajte sójovú omáčku, muškátový oriešok a 1/2 lyžičky korenia a varte 1 minútu.
- Hotovú omáčku rozmixujte ponorným mixérom a tesne pred podávaním sceďte.