
Toto vegánske Cacio e Pepe je chutné a jednoduché na prípravu. Hoci sú cestoviny dobré aj samy o sebe, dusené huby im dodajú šmrnc.
Ingrediencie
- 1 šálka nesolených surových kešu orieškov
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja, rozdelené
- 250 g zmiešaných húb (napríklad maitake a shiitake), nakrájaných na plátky
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice bielej alebo žltej miso pasty
- 500 g makarónov
- ½ lyžičky rozdrvených vločiek chilli
- ⅛ lyžičky cibuľového prášku
- 2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia, plus ďalšie na podávanie
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
- vegánsky parmezán (na podávanie)
Postup
- Kešu oriešky vložte do veľkej misky a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli pokryté 2 cm, nechajte ich namočené cez noc. Scedíme ich a odložíme bokom. (Ak máte vysokorýchlostný mixér, môžete krok namáčania vynechať.)
- Vo veľkej panvici zohrejte 2 lyžice oleja, kým sa nezačne trblietať. Za častého miešania varte huby, kým nezhnednú, asi 5 minút, osoľte. Huby presuňte do malej misky a odložte bokom, panvicu si nechajte bokom.
- Kešu oriešky vložte do mixéra. Pridajte cesnak, miso a ½ šálky vody. Mixujte pri vysokých otáčkach do hladka, v prípade potreby pridajte ešte trochu vody.
- Uvarte makaróny vo veľkom hrnci s dostatočne osolenou vriacou vodou, kým nie sú trochu menej ako al dente, približne o 2 minúty menej, ako je uvedené na obale (cestoviny sa dovaria v omáčke).
- Medzitým zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja na panvici na strednom stupni. Pridajte vločky čili, cibuľový prášok a 2 lyžičky čierneho korenia. Za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne 1 minútu.
- Prilejte kešu pyré a intenzívne miešajte. Odoberte 1 a ½ šálky tekutiny na varenie cestovín a pridajte ju do panvice, šľahajte, kým omáčka nebude krémová, a podľa potreby pridajte viac tekutiny na varenie cestovín, aby ste dosiahli hladkú, hodvábnu omáčku. Vmiešajte citrónovú šťavu, ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
- Pomocou klieští preneste cestoviny priamo do omáčky na panvici. Do panvice pridajte väčšinu húb. Varte (stále na strednej teplote), často premiešavajte, kým nie je omáčka horúca a cestoviny nie sú al dente, približne 2 minúty.
- Cestoviny posypte citrónovou kôrou, parmezánom, čiernym korením a zvyšnými hubami.