Recept na jednoduché žemle

PrílohyRaňajkyVegánske recepty

Upečte si tieto jednoduché žemle z bieleho chlebového cesta. Hodia sa na sendviče, hamburgery alebo na namáčanie do polievky. S použitím len niekoľkých surovín nebola výroba pečiva nikdy taká jednoduchá.

Suroviny

  • 500 g bielej chlebovej múky
  • 325 ml teplej vody
  • 7 g instantného droždia
  • 1 lyžička bieleho práškového cukru
  • 2 lyžičky jemnej soli
  • 1 lyžička slnečnicového oleja plus ďalšie na pracovnú plochu a misu

Postup

  1. Do misky nasypte múku, droždie, cukor a soľ. Zalejeme teplou vodou, pridáme olej a miešame (stierkou alebo rukou), až kým nevznikne vláčne cesto. Uistite sa, že sa do neho dostala všetka múka. Prikryte a nechajte 10 minút odstáť.
  2. Pracovnú plochu zľahka potrite olejom a vyklopte na ňu cesto. Cesto hnetieme aspoň 10 minút, kým sa nestane pevnejším a pružnejším. Ak máte kuchynský robot, môžete to robiť pomocou háku na cesto 5 minút.
  3. Cesto vytiahnite do gule a vložte do čistej, naolejovanej misy. Nechajte kysnúť 1 hodinu, alebo kým sa nezdvojnásobí.
  4. Cesto vyklopte na mierne pomúčenú plochu a rozvaľkajte. Cesto rozdeľte na polovicu a potom každú polovicu na štyri časti, aby ste mali osem rovnako veľkých porcií. Každú z nich vyformujte do tesnej gule a položte na vymastený plech, pričom medzi jednotlivými guľami nechajte priestor na kysnutie.
  5. Prikryte vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 40 minút až 1 hodinu alebo kým sa veľkosť takmer nezdvojnásobí.
  6. Rúru predhrejte na 230 °C.
  7. Keď sú žemle vykysnuté, každú guľôčku posypte ešte trochou múky (ak chcete, môžete žemle potrieť mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom a posypať semienkami).
  8. Pečte 25-30 minút, kým nie sú žemle svetlohnedé a po poklepaní na dno neznejú duto.
  9. Nechajte vychladnúť na mriežke.

TIP: Na celozrnné žemle použite 250 g bielej múky a 250 g celozrnnej múky.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang