Táto vegánska hubová plnka poteší na sviatočnom stole vegetariánov aj mäsožravcov.
Ingrediencie
- 2 lyžice mletého ľanového semienka
- 5 lyžíc vody izbovej teploty
- 6 lyžíc vegánskeho margarínu, rozdelených, plus ďalšie na vymastenie panvice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1,5 kg zmiešaných húb, nahrubo nakrájaných
- 1 šálka nadrobno nakrájanej cibule
- 3 šalotky nakrájané na tenké plátky
- 1 šálka nakrájaného zeleru
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžica sušenej šalvie alebo 3 lyžice čerstvých, nasekaných šalviových listov
- 1 a 1/2 lyžičky sušeného tymianu alebo 1 a 1/2 lyžice čerstvých tymianových listov
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 100 g opražených, nadrobno nasekaných vlašských orechov
- 1/2 šálky čerstvej, nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, rozdelené
- 1 kg starého kváskového chleba, nakrájaného na kocky alebo natrhaného na kúsky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vnútornú stranu formy zľahka vymastite margarínom.
- Do malej misky pridajte mleté ľanové semienko a vodu izbovej teploty. Zmiešajte a odložte bokom.
- Vložte 4 lyžice margarínu a olivový olej do veľkej holandskej rúry alebo hrnca a zohrejte na stredne vysokú teplotu. Keď sa maslo rozpustí, pridajte huby a smažte, kým sa neodparí väčšina vlhkosti a huby nezačnú hnednúť, približne 8 minút.
- Pridajte cibuľu, cibuľky, zeler, cesnak, šalviu a tymian a za častého miešania varte, kým zeler nezmäkne, 10 až 15 minút.
- Pridáme zeleninový vývar, orechy a polovicu nasekanej petržlenovej vňate a premiešame. Keď vývar zovrie, stiahnite ho z ohňa. Do zeleninovej zmesi pridajte chlieb, ľanové vajce a vývar a všetko jemne premiešajte, kým sa dobre nespojí. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Vložte plnku do vymasteného pekáča a posypte ju zvyšnými 2 lyžicami margarínu. Prikryte fóliou a pečte, kým sa náplň neprehreje a nevsiakne tekutinu, približne 35 minút.
- Odstráňte fóliu a zvýšte teplotu rúry na 200 °C. Pečte nezakryté ďalších 10 až 15 minút, alebo kým nie je vrch dobre opečený a chrumkavý.
- Pred podávaním nechajte plnku aspoň 5 minút odpočívať. Navrch nasypte zvyšnú petržlenovú vňať.