Recept na vegánsku hubovú plnku

MagazínPrílohy

Táto vegánska hubová plnka poteší na sviatočnom stole vegetariánov aj mäsožravcov.

Ingrediencie

  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 5 lyžíc vody izbovej teploty
  • 6 lyžíc vegánskeho margarínu, rozdelených, plus ďalšie na vymastenie panvice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1,5 kg zmiešaných húb, nahrubo nakrájaných
  • 1 šálka nadrobno nakrájanej cibule
  • 3 šalotky nakrájané na tenké plátky
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 1 lyžica sušenej šalvie alebo 3 lyžice čerstvých, nasekaných šalviových listov
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného tymianu alebo 1 a 1/2 lyžice čerstvých tymianových listov
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 100 g opražených, nadrobno nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 šálky čerstvej, nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, rozdelené
  • 1 kg starého kváskového chleba, nakrájaného na kocky alebo natrhaného na kúsky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Vnútornú stranu formy zľahka vymastite margarínom.
  2. Do malej misky pridajte mleté ľanové semienko a vodu izbovej teploty. Zmiešajte a odložte bokom.
  3. Vložte 4 lyžice margarínu a olivový olej do veľkej holandskej rúry alebo hrnca a zohrejte na stredne vysokú teplotu. Keď sa maslo rozpustí, pridajte huby a smažte, kým sa neodparí väčšina vlhkosti a huby nezačnú hnednúť, približne 8 minút.
  4. Pridajte cibuľu, cibuľky, zeler, cesnak, šalviu a tymian a za častého miešania varte, kým zeler nezmäkne, 10 až 15 minút.
  5. Pridáme zeleninový vývar, orechy a polovicu nasekanej petržlenovej vňate a premiešame. Keď vývar zovrie, stiahnite ho z ohňa. Do zeleninovej zmesi pridajte chlieb, ľanové vajce a vývar a všetko jemne premiešajte, kým sa dobre nespojí. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  6. Vložte plnku do vymasteného pekáča a posypte ju zvyšnými 2 lyžicami margarínu. Prikryte fóliou a pečte, kým sa náplň neprehreje a nevsiakne tekutinu, približne 35 minút.
  7. Odstráňte fóliu a zvýšte teplotu rúry na 200 °C. Pečte nezakryté ďalších 10 až 15 minút, alebo kým nie je vrch dobre opečený a chrumkavý.
  8. Pred podávaním nechajte plnku aspoň 5 minút odpočívať. Navrch nasypte zvyšnú petržlenovú vňať.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang