Recept na vegánsky mrkvový koláč

DezertyKoláčikyVegánske recepty

Vyskúšajte recept na tento jednoduchý vegánsky mrkvový koláč s kokosovou kešu polevou. Jeden kúsok vám určite nebude stačiť.

Suroviny

Na koláč

  • 250 ml roztopeného kokosového oleja
  • 300 g hnedého cukru
  • 1 a ½ lyžičky vanilkovej esencie
  • 210 ml rastlinného mlieka (napr. ovsené)
  • 420 g hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • kôra z 1 pomaranča
  • 4 stredne veľké mrkvy (cca 270 g nastrúhanej)
  • 75 g nasekaných vlašských
  • jedlé kvety (nepovinné)

Na polevu

  • 200 g kokosového krému
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice masla z kešu orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 60 ml ovseného mlieka

Postup

  1. Najprv začnite s výrobou polevy. Kokosový krém rozmiešajte s 2 lyžicemi horúcej vody a citrónovou šťavou do hladka. Pridáme kešu maslo a potom zašľaháme práškový cukor a ovsené mlieko. Pokračujte v šľahaní, kým sa suroviny úplne nespoja. Odložte do chladničky.
  2. Rúru predhrejeme na 180 ºC. Vymažte tortovú formu trochou rozpusteného kokosového oleja a dno vyložte papierom na pečenie.
  3. Vyšľahajte olej a cukor, potom pridajte vanilku a mlieko.
  4. V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, korenie a pomarančovú kôru. Pridáme ich do mokrej zmesi a dobre premiešame.
  5. Nakoniec vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
  6. Zmes rozdeľte do pripravených foriem (ak máte dve; prípadne upečte jeden korpus a môžete ho v strede prekrojiť).
  7. Pečte 25-30 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Nechajte ho 5 minút chladnúť vo forme a potom ho preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
  8. Korpusy spojíme polovicou polevy a potom ich pokryjeme zvyšnou polevou (ak je poleva príliš tuhá, pridáme trochu ovseného mlieka). Navrch rozsypte orechy, tortu posypte trochou škorice a ozdobte jedlými kvetmi.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang