Recept na vegánsky cheescake s černicami

DezertyMagazín

Tento nepečený vegánsky cheesecake chutí tak krémovo a lahodne, že ani nespoznáte, že je rastlinný.

Ingrediencie

  • 2 a 1/2 šálky blanšírovaných mandlí, rozdelené
  • 250 g vegánskeho smotanového syra
  • 1 malý citrón
  • 1 plechovka nesladeného plnotučného kokosového mlieka
  • 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru, rozdelené
  • 1 balenie sušienok Biscoff alebo vegánskych zázvorových sušienok
  • 6 lyžíc vegánskeho masla
  • 1/4 šálky mandľového masla
  • 1/2 šálky rozpusteného rafinovaného kokosového oleja a viac na vymastenie
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 kúsok zázvoru
  • 1 balenie čerstvých černíc (3 šálky), rozdelené
  • 1/8 lyžičky soli, plus ďalšia podľa potreby

Postup

  1. Do stredne veľkého hrnca dajte 2 šálky mandlí a pridajte toľko vody, aby boli pokryté asi 2 cm. Priveďte do varu na strednom ohni. Odstavte z ohňa, prikryte a nechajte 2 hodiny odstáť, kým mandle mierne nezmäknú. Medzitým si pripravte prísady na plnku a pripravte korpus.
  2. Nechajte vegánsky smotanový syra odstáť pri izbovej teplote, kým nezmäkne. Jemne nastrúhajte kôru z 1 malého citróna, kým nezískate 1 čajovú lyžičku kôry.
  3. Do malého hrnca na miernom ohni dajte plechovku kokosového mlieka a 3/4 šálky kryštálového cukru. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, približne 2 minúty. Odstavte z ohňa.
  4. Do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou vložte 1 balenie sušienok Biscoff a zvyšnú 1/2 šálky mandlí. Rozmixujte ich na jemnú drvinu, približne 10 pulzov. Preneste do stredne veľkej misy.
  5. V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku roztopte 6 lyžíc vegánskeho masla a 1/4 šálky mandľového masla a intenzívne premiešajte vidličkou. Nalejte na omrvinky a miešajte, kým sa rovnomerne nezvlhčia. Zmes bude pripomínať hrubý, mokrý piesok.
  6. Dno (ale nie boky) formy potrite rozpusteným kokosovým olejom. Zmes omrviniek preneste do formy a pomocou dna odmerky ju pevne a rovnomerne vtlačte na dno.
  7. Keď sú namočené mandle hotové, sceďte ich a opláchnite. Preneste ich do mixéra. Pridajte osladené kokosové mlieko, 1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja a 1 lyžicu vanilkového extraktu. Mixujte pri vysokých otáčkach, kým nebude hustá a úplne hladká, 2 až 5 minút. Pridajte vegánsky krémový syr a citrónovú kôru. Mixujte, kým sa zmes nespojí a nebude hustá a krémová, približne ďalších 30 sekúnd.
  8. Náplň nalejte na korpus. Formou jemne potraste, aby sa náplň rovnomerne rozptýlila. Prikryte fóliou a zmrazte, kým nie je pevná, najmenej 3 hodiny a maximálne cez noc. Medzitým pripravte polevu.
  9. Ošúpte a najemno nastrúhajte kúsok čerstvého zázvoru, kým nezískate 1 lyžicu, a vložte ho do malého hrnca. Pridajte 2 šálky černíc a zvyšnú 1/2 šálky kryštálového cukru. Priveďte do varu na miernom ohni. Varte, kým mierne nezhustne a ovocie sa nerozpadne, približne 8 minút. Vmiešajte 1/8 čajovej lyžičky kuchynskej soli. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, približne 1 hodinu.
  10. Do polevy pridajte zvyšnú 1 šálku černíc a premiešajte. Prikryte a dajte do mrazničky.
  11. Tvarohový koláč vyberte z mrazničky 1 až 2 hodiny pred podávaním. Uvoľnite a odstráňte boky formy. Tvarohový koláč preložte na servírovací tanier, aby sa rozmrazil pri izbovej teplote. Počas rozmrazovania cheesecaku nechajte černicovú polevu pri izbovej teplote.
  12. Keď je cheesecake pripravený na podávanie, pred krájaním ho polejeme černicovou polevou.

Poznámky k receptu

Pripravte vopred: Tvarohový koláč sa môže prikryť a zmraziť až na 2 mesiace. Polevu pripravte, keď je pripravený na podávanie.

Uskladnenie: V chladničke uchovávajte zvyšky vo vzduchotesnej nádobe až 5 dní (korpus zmäkne).

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang