Tento nepečený vegánsky cheesecake chutí tak krémovo a lahodne, že ani nespoznáte, že je rastlinný.
Ingrediencie
- 2 a 1/2 šálky blanšírovaných mandlí, rozdelené
- 250 g vegánskeho smotanového syra
- 1 malý citrón
- 1 plechovka nesladeného plnotučného kokosového mlieka
- 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru, rozdelené
- 1 balenie sušienok Biscoff alebo vegánskych zázvorových sušienok
- 6 lyžíc vegánskeho masla
- 1/4 šálky mandľového masla
- 1/2 šálky rozpusteného rafinovaného kokosového oleja a viac na vymastenie
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 kúsok zázvoru
- 1 balenie čerstvých černíc (3 šálky), rozdelené
- 1/8 lyžičky soli, plus ďalšia podľa potreby
Postup
- Do stredne veľkého hrnca dajte 2 šálky mandlí a pridajte toľko vody, aby boli pokryté asi 2 cm. Priveďte do varu na strednom ohni. Odstavte z ohňa, prikryte a nechajte 2 hodiny odstáť, kým mandle mierne nezmäknú. Medzitým si pripravte prísady na plnku a pripravte korpus.
- Nechajte vegánsky smotanový syra odstáť pri izbovej teplote, kým nezmäkne. Jemne nastrúhajte kôru z 1 malého citróna, kým nezískate 1 čajovú lyžičku kôry.
- Do malého hrnca na miernom ohni dajte plechovku kokosového mlieka a 3/4 šálky kryštálového cukru. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, približne 2 minúty. Odstavte z ohňa.
- Do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou vložte 1 balenie sušienok Biscoff a zvyšnú 1/2 šálky mandlí. Rozmixujte ich na jemnú drvinu, približne 10 pulzov. Preneste do stredne veľkej misy.
- V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku roztopte 6 lyžíc vegánskeho masla a 1/4 šálky mandľového masla a intenzívne premiešajte vidličkou. Nalejte na omrvinky a miešajte, kým sa rovnomerne nezvlhčia. Zmes bude pripomínať hrubý, mokrý piesok.
- Dno (ale nie boky) formy potrite rozpusteným kokosovým olejom. Zmes omrviniek preneste do formy a pomocou dna odmerky ju pevne a rovnomerne vtlačte na dno.
- Keď sú namočené mandle hotové, sceďte ich a opláchnite. Preneste ich do mixéra. Pridajte osladené kokosové mlieko, 1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja a 1 lyžicu vanilkového extraktu. Mixujte pri vysokých otáčkach, kým nebude hustá a úplne hladká, 2 až 5 minút. Pridajte vegánsky krémový syr a citrónovú kôru. Mixujte, kým sa zmes nespojí a nebude hustá a krémová, približne ďalších 30 sekúnd.
- Náplň nalejte na korpus. Formou jemne potraste, aby sa náplň rovnomerne rozptýlila. Prikryte fóliou a zmrazte, kým nie je pevná, najmenej 3 hodiny a maximálne cez noc. Medzitým pripravte polevu.
- Ošúpte a najemno nastrúhajte kúsok čerstvého zázvoru, kým nezískate 1 lyžicu, a vložte ho do malého hrnca. Pridajte 2 šálky černíc a zvyšnú 1/2 šálky kryštálového cukru. Priveďte do varu na miernom ohni. Varte, kým mierne nezhustne a ovocie sa nerozpadne, približne 8 minút. Vmiešajte 1/8 čajovej lyžičky kuchynskej soli. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, približne 1 hodinu.
- Do polevy pridajte zvyšnú 1 šálku černíc a premiešajte. Prikryte a dajte do mrazničky.
- Tvarohový koláč vyberte z mrazničky 1 až 2 hodiny pred podávaním. Uvoľnite a odstráňte boky formy. Tvarohový koláč preložte na servírovací tanier, aby sa rozmrazil pri izbovej teplote. Počas rozmrazovania cheesecaku nechajte černicovú polevu pri izbovej teplote.
- Keď je cheesecake pripravený na podávanie, pred krájaním ho polejeme černicovou polevou.
Poznámky k receptu
Pripravte vopred: Tvarohový koláč sa môže prikryť a zmraziť až na 2 mesiace. Polevu pripravte, keď je pripravený na podávanie.
Uskladnenie: V chladničke uchovávajte zvyšky vo vzduchotesnej nádobe až 5 dní (korpus zmäkne).